Pfahls geeft aannemen van smeergeld toe
Nieuws

Achtergrond - 29 juni 2005

(29 juni 2005) Voormalig staatssecretaris van Defensie Ludwig-Holger Pfahls (CSU) heeft gisteren op de eerste procesdag tegen hem toegegeven begin jaren negentig smeergeld aangenomen te hebben van wapenlobbyist Karl-Heinz Schreiber. Pfahls vertelde de rechtbank verrassenderwijs dat het niet alleen om pantserleveranties naar Saudi-Arabië ging, maar ook naar de Verenigde Staten

"Ik kan niet verklaren hoe het tot deze uitglijder heeft kunnen komen. Ik ben er op de één of andere manier in verstrikt geraakt", aldus Pfahls gisteren voor de rechtbank in Augsburg. Hij beschreef hoe Schreiber hem in 1990 had gevraagd of hij "sturend kon ingrijpen" bij een pantserdeal met de Verenigde Staten. Pfahls deed dat en ontving vervolgens twee miljoen D-Mark op een Zwitserse bankrekening die Schreiber voor hem had ingericht. Hij had het geld, zo meldde hij gisteren, in eerste instantie niet willen aannemen, maar de wapenlobbyist had hem omgepraat. "Stel je niet zo aan", had hij gezegd, "neem het aan, het doet geen pijn."

Met de levering van pantserwagens naar Saudi-Arabië een jaar later had hij echter niets te maken, aldus Pfahls. De beslissing daarover was door de Bundessicherheitsrat genomen, niet door hem. Desalniettemin heeft Schreiber hem ook daarvoor geld gegeven. Tenslotte ontving hij geld voor de verkoop van onderzeeërs aan Israël. In totaal, zo zei Pfahls gisteren, zou het om twee miljoen euro zijn gegaan.

Pfahls, die vorig jaar zomer in Parijs werd gearresteerd nadat hij vijf jaar op de vlucht was geweest voor de Duitse justitie, staat terecht wegens omkoping en belastingontduiking. De rechtbank in Augsburg heeft hem een lichte gevangenisstraf van twee jaar en drie maanden in het vooruitzicht gesteld als hij een overtuigende verklaring aflegt. Vooralsnog is Pfahls de eerste betrokkene bij de zogenoemde Spendenaffaire die de details over het aannemen van smeergeld beschrijft. Omdat Pfahls al in voorarrest heeft gezeten en het vergrijp  jaren geleden heeft plaatsgevonden, is de kans groot dat hij nog dit jaar weer op vrije voeten komt.

Pfahls verdediging wil ook oud-kanselier Helmut Kohl (CDU) en voormalige ministers Klaus Kinkel en Hans-Dietrich Genscher (FDP) als getuigen oproepen. Zij kunnen volgens Pfahls advocaten de beschuldiging van omkoping ontkrachten. Kohl zou immers de Amerikanen tijdens de eerste golfoorlog alle mogelijke hulp hebben beloofd. De levering van de pantsers zou daar onderdeel van hebben uitgemaakt.

ZDF Heute
Pfahls gesteht: Zwei Mal Schmiergeld angenommen

FAZ.NET
Wie ein Bericht aus einem fernen Leben

Spiegel Online
Pfahls nahm von Schreiber Schmiergeld in bar

Die Welt
Pfahls gesteht Annahme von Schmiergeldern

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger