Die Brücke honderd jaar geleden opgericht
Nieuws

Achtergrond - 8 juni 2005

(8 juni 2005) 7 juni 1905, gisteren precies honderd jaar geleden, geldt als de geboortedatum van de Duitse expressionistische schilderkunst. Fritz Bleyl, Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner en Karl Schmidt-Rottluff richtten op die dag in Dresden de kunstenaarsgroep Die Brücke op.

In het manifest van de jonge architectuurstudenten heette het: “Bij ons hoort iedereen die onvervalst en zonder omwegen weergeeft wat hem tot werken aanzet”. Die Brücke wilde daarmee een toevluchtsoord zijn – een brug vormen – voor degenen die zich zonder beperkende invloeden met kunst wilden bezighouden. In deze opzet slaagde ze, tegenwoordig geldt de beweging als aanjager van de moderne, expressionistische schilderkunst in Duitsland en daarbuiten.

Mensen, landschappen, stadsgezichten en de wereld van het variété vormden geliefde onderwerpen voor schilderijen van Brücke-kunstenaars, waartoe zich sinds 1906 ook de schilders Emil Nolde en Max Pechstein mochten rekenen. Het tijdrovende werk het model zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven, werd verdrongen door snelle en schetsmatige technieken. Eén van de meest karakteristieke kenmerken van Die Brücke is het expressionistische kleurgebruik, vaak bestaande uit de contrasterende kleurcombinaties rood-groen of blauw-oranje.

Nadat de kring in 1911 zijn peilers had verlegd richting Berlijn, breidde Die Brücke zich steeds verder uit. Niet lang daarna, op 27 mei 1913, hield de beweging evenwel op te bestaan. In de jaren dertig werden alle Brücke-kunstenaars door het nationaal-socialistische regime nog ‘entartet’ verklaard, maar tegenwoordig hangen hun schilderijen in musea over de hele wereld.

In Dresden vinden nog tot en met 2 juli festiviteiten plaats rond de honderste verjaardag van Die Brücke.

Die Welt
"Die Melancholie hat mich fasziniert"

Berliner Zeitung
Farbe ist Leben
Ausstellungen zum Jubiläum

Die Zeit
Rebellion am Badesee

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger