Ongeregeldheden verwacht in Dresden
Nieuws

Achtergrond - 11 februari 2005

(11 februari 2005) In Dresden worden aanstaande zondag de bombardementen herdacht die de stad op 13 februari 1945, precies zestig jaar geleden, in de as legden. Naast de vijftigduizend inwoners van Dresden, die de bombardementen in rouw zullen herdenken, worden zondag zowel extreem-rechtse als -linkse groeperingen in de Saksische stad verwacht. Er wordt rekening gehouden met ongeregeldheden.

De Saksische minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) verwacht dat meer dan drieduizend rechts-extremisten gehoor zullen geven aan de oproep van onder andere de extreem-rechtse partij NPD, zondag naar Dresden te komen. “Het gaat hier om een landelijke mobilisatie van het extreem-rechtse kamp.”

Voor germaniste Ruth Klüger, die zondag in Dresden een voordracht zou houden over Victor Klemperer, was dit reden om van haar bezoek af te zien. “Een paar honderd kaalkoppen had ik waarschijnlijk wel verdragen. Maar een paar duizend, zoals men nu vreest? Nee. Hoe meer ik over deze ontwikkeling ervoer, hoe meer ik mijn aanwezigheid in Dresden op 13 februari als misplaatst beschouwde.” Klüger heeft zelf meerdere concentratiekampen overleefd.

Daarnaast houdt De Maizière er rekening mee, dat ook extreem-linkse groeperingen zich in Dresden zullen verzamelen. Volgens de minister zullen zij zich daar niet alleen teweer stellen tegen de extreem-rechtse groeperingen. “De linkse activisten plannen ook acties tegen de herdenking van de Dresdenaren. Voor hen is de herinnering in rouw een soort geschiedvervalsing”.

Ondertussen wordt onder politici nog altijd gediscussieerd of moet worden gepoogd de NPD via de rechter te verbieden. Meer kans maakt waarschijnlijk een wetsvoorstel van de ministers van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) en Justitie Brigitte Zypries (SPD) om het recht op vereniging aan te scherpen. In Duitsland, net als in Nederland, is recht op vereniging een in de grondwet verankerd grondrecht. Maar zowel in de Duitse als Nederlandse grondwet is een bepaling opgenomen, waarin staat dat het recht op vereniging bij wet kan worden ingeperkt.

In het wetsinitiatief, dat Schily en Zypries vandaag in Berlijn zullen voorstellen, wordt gesteld dat bijeenkomsten bij "oorden die gevoelig liggen" als nationale monumenten verboden moeten kunnen worden. Het is de bedoeling de wet nog vóór 8 mei uit te vaardigen. Op die dag hebben extreem-rechtse groeperingen reeds opgeroepen bij de Brandenburger Tor in Berlijn bijeen te komen om de Duitse capitulatie, dan precies zestig jaar geleden, te herdenken.

Berliner Zeitung
Sachsen fürchtet Krawalle

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Das gefühl, in Dresden fehl am Platz sein

Financial Times Deutschland
Dresden zwischen Versöhnung und Hass

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger