Herdenking bombardement Dresden politiek beladen
Kort nieuws - 13 februari 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebIn Dresden wordt donderdag herdacht dat de stad 75 jaar geleden is platgebombardeerd door de geallieerden. De herdenking is politiek beladen omdat extreem-rechts de gebeurtenis aangrijpt om de aandacht te verschuiven naar Duitsers als slachtoffers en naar de oorlogsmisdaden van de geallieerden.
Bij het bombardement op Dresden op 13 februari 1945 kwamen naar schatting 25.000 mensen om het leven. Veel Duitsers die dit leed gedenken, zeggen er direct bij dat nazi-Duitsland het over zichzelf heeft afgeroepen. Ze doen dit ook om zich te distantieren van extreem-rechts, AfD- en Pegida-aanhang, die de herdenking ieder jaar aangrijpen om op het leed van de Duitsers te wijzen en zo de 'Opfermythos' te voeden.
In Der Tagesspiegel legt historicus Johannes Schütz uit dat de nazi's na het bombardement deze slachtoffermythe creëerden. Ze overdreven het aantal slachtoffers sterk en schilderden Dresden af als een onschuldige, culturele en prachtige stad die zinloos werd vernietigd. De communistische DDR nam deze mythe over en maakte van Dresden een symbool van het verwoestende karakter van het kapitalisme, aldus Schütz.
Na de DDR werd de herdenking 'gekaapt' door rechts-extremisten, die massale optochten organiseerden en het bombardement als oorlogsmisdaad betitelden om de Duitse schuld te relativeren. De optochten lokten massale tegendemonstraties uit. Ook dit jaar worden manifestaties en tegenprotesten verwacht. Het stadsbestuur organiseert al tien jaar een mensenketting langs beide oevers van de Elbe.
Bondspresident Steinmeier spreekt vanmiddag tijdens de gedenkbijeenkomst in Dresden. Daarna zal hij zich, samen met de Hertog van Kent, prins Edward, in de mensenketting voegen, die naar verwachting uit duizenden mensen bestaat.
Om 21.45 uur, het tijdstip van de eerste luchtaanval, luiden alle kerkklokken in de stad. Lees meer bij tagesspiegel en bij Süddeutsche Zeitung. Details over de herdenking bij Radio Dresden
Lees meer over 'Maatschappij':
Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?
Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?
Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?
Er is geen eiland waarop Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. We zochten uit hoe dat is ontstaan.
Vijf vragen over de Duitse grenscontroles
Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.
Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen
De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.
Reacties
Goed dat er onafhankelijk over geschreven wordt.
Goed dat er onafhankelijk over geschreven wordt.