Duitslandweb logo Duitslandweb

Herdenking bombardement Dresden politiek beladen

Kort nieuws - 13 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Dresden wordt donderdag herdacht dat de stad 75 jaar geleden is platgebombardeerd door de geallieerden. De herdenking is politiek beladen omdat extreem-rechts de gebeurtenis aangrijpt om de aandacht te verschuiven naar Duitsers als slachtoffers en naar de oorlogsmisdaden van de geallieerden. 

Bij het bombardement op Dresden op 13 februari 1945 kwamen naar schatting 25.000 mensen om het leven. Veel Duitsers die dit leed gedenken, zeggen er direct bij dat nazi-Duitsland het over zichzelf heeft afgeroepen. Ze doen dit ook om zich te distantieren van extreem-rechts, AfD- en Pegida-aanhang, die de herdenking ieder jaar aangrijpen om op het leed van de Duitsers te wijzen en zo de 'Opfermythos' te voeden. 

In Der Tagesspiegel legt historicus Johannes Schütz uit dat de nazi's na het bombardement deze slachtoffermythe creëerden. Ze overdreven het aantal slachtoffers sterk en schilderden Dresden af als een onschuldige, culturele en prachtige stad die zinloos werd vernietigd. De communistische DDR nam deze mythe over en maakte van Dresden een symbool van het verwoestende karakter van het kapitalisme, aldus Schütz. 

Na de DDR werd de herdenking 'gekaapt' door rechts-extremisten, die massale optochten organiseerden en het bombardement als oorlogsmisdaad betitelden om de Duitse schuld te relativeren. De optochten lokten massale tegendemonstraties uit. Ook dit jaar worden manifestaties en tegenprotesten verwacht. Het stadsbestuur organiseert al tien jaar een mensenketting langs beide oevers van de Elbe. 

Bondspresident Steinmeier spreekt vanmiddag tijdens de gedenkbijeenkomst in Dresden. Daarna zal hij zich, samen met de Hertog van Kent, prins Edward, in de mensenketting voegen, die naar verwachting uit duizenden mensen bestaat.

Om 21.45 uur, het tijdstip van de eerste luchtaanval, luiden alle kerkklokken in de stad. Lees meer bij tagesspiegel en bij Süddeutsche Zeitung. Details over de herdenking bij Radio Dresden

Tags: dresden, nazi

Reacties

Guus Kroon - 14 februari 2020 11:30

Goed dat er onafhankelijk over geschreven wordt.

Reageer
Guus Kroon - 14 februari 2020 11:30

Goed dat er onafhankelijk over geschreven wordt.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duizenden tegen de 'corona-dictatuur'

Duizenden tegen de 'corona-dictatuur'

De groeiende onvrede met de corona-maatregelen komt uiterst-rechts zeer gelegen.

Lees meer

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Mensen hebben het recht zelf te bepalen wanneer ze sterven, heeft de hoogste Duitse rechtbank bepaald.

Lees meer

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de 3e extreem-rechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger