Ophef over uitspraak NPD
Nieuws

Achtergrond - 24 januari 2005

(24 januari 2005) De extreem-rechtse partij NDP heeft voor een schandaal gezorgd door de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog op Dresden een “bommen-holocaust” te noemen. Het schandaal heeft onder politici de discussie weer doen oplaaien over hoe met de extreem-rechtse partij moet worden omgegaan.

Afgelopen vrijdag werd een herdenkingsbijeenkomst in de Saksische landdag voor de slachtoffers van het nationaal-socialisme door de NPD geboycot. In het aansluitende debat ontketende diezelfde partij een schandaal door de bombardementen op Dresden een “koelbloedig geplande industriële massamoord op de burgerbevolking” te noemen en ze op één lijn te stellen met de holocaust. De partij maakt sinds de deelstaatverkiezingen afgelopen september deel uit van de Saksische landdag.

Onder politici is weer een discussie opgelaaid over het al of niet proberen te verbieden van de NPD. Regeringsleider van Saksen Georg Milbradt (CDU) sluit een nieuwe juridische procedure met een verbod tot doel niet uit. Minister van Binnenlandse Zaken van Brandenburg Jörg Schönbohm (eveneens CDU) ziet daarentegen weinig heil in een nieuw proces. Een eerdere rechtszaak tegen de partij haalde niets uit. SPD-partijchef Franz Müntefering pleit ervoor de discussie met extreem-rechts binnen de politiek zelf aan te gaan en niet aan juristen over te laten: “We mogen ons nu niet verstoppen achter hetgeen rechtbanken kunnen doen. Het zou verkeerd zijn als wij als politici het zoeken naar een oplossing op juristen en rechters willen afschuiven.”

Volgens de voorzitter van de politievakbond Konrad Freiberg probeert de NPD met provocaties als deze stemmen te winnen. Dat is ook de reden dat de partij voor 29 januari een grote demonstratie in Kiel heeft aangekondigd, onder het motto ‘Tegen Multikulti en Hartz IV, wíj zijn het volk’. Op 20 februari vinden in Sleeswijk-Holstein, waar Kiel de hoofdstad van is, deelstaatverkiezingen plaats. De burgemeester van Berlijn Klaus Wowereit (SPD) zal naar aanleiding van het jongste schandaal een NPD-demonstratie bij de Brandenburger Tor op 8 mei proberen te verhinderen. Op die dag willen extreem-rechtse aanhangers herdenken dat Duitsland zestig jaar eerder voor de geallieerden capituleerde.

Die Welt
Wowereit will NPD-Demo verhindern
NPD meldet Großdemonstration in Kiel an

Der Spiegel
Justiz wird nicht gegen NPD ermitteln

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Justiz kann nicht ermitteln - Parteien uneins über Verbot

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger