Stasi-archief Kohl deels vrijgegeven
Nieuws

Achtergrond - 24 maart 2005

(24 maart 2005) De dienst die de archieven van de geheime politie van de DDR, de Stasi, beheert, heeft vandaag een deel van het archief van oud-bondskanselier Helmut Kohl vrijgegeven. Nadat de CDU-politicus zich jarenlang juridisch tegen vrijgave van zijn archief had verzet, heeft hij onverwacht toestemming gegeven voor openbaarmaking.

De hoogste bestuursrechter had vorig jaar in de strijd tussen de dienst, ook wel de Birthler-Behörde genoemd, en de oud-bondskanselier bepaald dat uiterste discretie bij het openbaarmaken van het archief was geboden. Kohl en zijn juristen kregen daarom de kans zijn Stasi-akte eerst zelf in te zien. Vandaag kreeg de Birthler-Behörde toestemming om een deel van ongeveer duizend pagina’s archiefmateriaal onder strenge voorwaarden vrij te geven.

Om precies te zijn mogen twee wetenschappers en zeven journalisten Kohls archiefmateriaal nu inzien. Marianne Birthler, hoofd van de naar haar genoemde dienst, verzocht de verwachtingen wat betreft de inhoud van dat materiaal enigszins te temperen. Verwijzingen naar Kohls privéleven en naar geheime politieke stukken zijn veelal onherkenbaar gemaakt. Het archief zal volgens Birthler dan ook meer inzicht geven in de werkwijze van de Stasi, dan in Kohls persoonlijke verleden. Dat was voor haar ook de reden om de strijd voor vrijgave aan te gaan.

Niettemin kwam het debat rond openbaarmaking van Kohls Stasi-archieven aanvankelijk op naar aanleiding van de Spendenaffäre. Eind 1999 kwam aan het licht dat de CDU tijdens Kohls regeerperiode steekpenningen had aangenomen van een wapenhandelaar. Kohls precieze rol is nooit helemaal opgehelderd, omdat hij zich altijd heeft beroepen op zijn zwijgrecht. Birthler heeft te kennen gegeven dat de nu vrijgegeven archiefstukken ook over deze affaire geen nieuwe informatie bevatten.

Der Spiegel
Dokumente enthalten keine Hinweise zu Parteispenden

Die Welt
Kohls Stasi-Akte wird herausgegeben

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Stasi-Akten über Kohl werden freigegeben

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger