Dossiers Oost-Duitse geheime dienst in andere handen
Kort nieuws - 19 november 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet archief van de geheime dienst van de voormalige DDR is voor een groot deel bewaard en in te zien. Deze Stasi-archieven, nu nog in beheer bij een speciale overheidsinstantie, moeten onderdeel worden van het Bundesarchiv, heeft de Bondsdag vandaag besloten.
30 jaar na de Duitse eenwording wordt de instantie die de archieven beheert opgeheven. De Stasi-akten verhuizen niet, de 50 kilometer archief in het voormalige ministerie van Staatssicherheit in Berlijn blijft daar en ook de 60 kilometer aan akten in de verschillende dependances in de oostelijke deelstaten blijven waar ze zijn. Ze zullen steeds verder worden gedigitaliseerd en straks ook via Bundesarchiv-vestigingen in West-Duitsland in te zien zijn.
Het Bundesarchiv, het Duitse nationale archief, moet zorgen dat de archieven open blijven voor betrokkenen, journalisten en wetenschappers. Ook stelt de Bondsdag een ombudsman of -vrouw aan die de belangen van slachtoffers van de SED, de Oost-Duitse communistische partij, gaat behartigen. Lees meer bij de BStU en lees meer bij Tagesschau of Süddeutsche Zeitung. Lees de nieuwe wet via de website bij de Bondsdag
Zie ook op Duitslandweb:
‘Stasi-archief toont gevaren van te veel veiligheid’ (gesprek met Roland Jahn uit 2011)
Lees meer over '30 jaar na de Muur':
De nieuwe Ossi
Het Brandenburgse dorp waar Merlijn Schoonenboom sinds kort woont, staat te boek als ‘de gemeente waar de 'Wende' het best is gelukt’.
15-1-1990: Bestorming Stasi-hoofdkantoor Berlijn
Dertig jaar geleden bestormden demonstranten het hoofdkwartier van de geheime dienst van de DDR.
Een dag met veel gezichten
Studente Duitslandstudies Lisa Takken vierde mee in Berlijn, op 9 november. Voor Duitslandweb schreef ze deze gastbijdrage.
Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers
Onze redacteur Lynn Stroo was op 9 november 2019 bij de herdenking van de val van de Muur in Berlijn.
Reacties
Geen reacties aanwezig