Stasi-dossiers moeten voortaan door Bundesarchiv worden beheerd
Kort nieuws - 14 maart 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe dossiers van de Oost-Duitse geheime dienst de Stasi moeten worden ondergebracht in het Bundesarchiv. Daarmee wordt de BStU, de organisatie die de Stasi-archieven tot nu toe heeft beheerd, onderdeel van dit nationale Duitse archief.
Een deel van de 111 kilometer aan Stasi-dossiers is in slechte staat. Door ze onder te brengen bij het Bundesarchiv moet het behoud en de reconstructie ervan worden veilig gesteld. De bedoeling is dat de Stasi-akten in een speciaal archiefcentrum in de voormalige Stasi-centrale in Berlijn-Lichtenberg komen, zei BStU-beheerder Roland Jahn woensdag bij de presentatie van de toekomstplannen van zijn archief. In Lichtenberg moeten ook archieven van andere DDR-diensten worden ondergebracht.
De Stasi-akten blijven toegankelijk voor publiek. Sinds 1990 zijn meer dan 7 miljoen aanvragen ingediend om Stasi-dossiers in te zien, vooral door slachtoffers van het DDR-regime en door onderzoekers. Het afgelopen jaar waren er 45.000 aanvragen.
De bijna 1500 medewerkers van de BStU (Bundesbeauftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes) komen in dienst van het Bundesarchiv. De verwachting is dat de functie van de beheerder van het Stasi-archief, tot 2021 nog bekleed door Jahn, in zijn huidige vorm ophoudt te bestaan. Lees meer bij tagesspiegel.de en FAZ.net
Zie ook op Duitslandweb:
‘Stasi-archief toont gevaren van te veel veiligheid’ (gesprek met Roland Jahn uit 2011)
Lees meer over 'Geschiedenis':
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Geen reacties aanwezig