Ingehouden reacties op top SPD en CDU/CSU
Nieuws

Achtergrond - 18 maart 2005

(18 maart 2005) De regering en de oppositie zijn het tijdens het topoverleg gisteren naar aanleiding van de hoge werkloosheidscijfers op een aantal punten eens geworden. Veel problemen blijven echter bestaan. In Duitsland is ingehouden gereageerd op de ontmoeting. Het bedrijfsleven en de vakbonden uitten voorzichtig kritiek, de bevolking is niet overtuigd.

De topontmoeting gisteren tussen kanselier Gerhard Schröder (SPD), Angela Merkel (CDU) en Edmund Stoiber (CSU) heeft een aantal concrete afspraken opgeleverd. Beide partijen willen nieuwe impulsen van de overheid om de werkgelegenheid te bevorderen, een belastingverlaging voor het bedrijfsleven en een vermindering van de bureaucratie. Ook zal er na Pasen opnieuw over een hervorming van het Duitse federalistische systeem gesproken worden. Plannen daartoe liepen drie maanden geleden op niets uit. Schröder beloofde Stoiber en Merkel tevens geen nieuwe schulden meer aan te gaan om de kosten van de belastingverlichting van zes miljard euro te kunnen betalen.

Schröder toonde zich na het overleg tevreden over het resultaat: "We zijn een flink stuk opgeschoten." De belastinghervorming voor het bedrijfsleven wil hij nog voor 2006 starten. Merkel en Stoiber reageerden gematigder. "Misschien krijgen we een aantal zaken voor elkaar", zei Merkel. Stoiber vond de bereikte resultaten niet voldoende om meer arbeidsplaatsen in Duitsland te bereiken.

De partijen werden het niet eens over wettelijke regelingen voor bedrijfsfusies, een eis van de CDU, en over de eigen-huis-bijdrage, die de regering wil afschaffen. Over een aantal andere zaken werden geen concrete afspraken gemaakt. Om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan zullen "grote inspanningen" worden verricht en voor de ouderen willen beide partijen wel iets doen, maar wat werd niet duidelijk.

De voorzitter van het Deutsche Institut für Wirtschaftsförderung Klaus Zimmermann toonde zich teleurgesteld over de ontmoeting. "Er is nog minder uitgekomen dan ik durfde hopen", zei hij. "Het was veel lawaai en weinig vooruitgang." Voorzitter van de vakbond IG Metall Jürgen Peters keurt de geplande verlaging van de ondernemensbelasting af. "Dat heeft de afgelopen jaren ook niet meer werkgelegenheid opgeleverd, alleen maar meer winst voor de ondernemers", aldus Peters.

De politieke barometer van de ZDF geeft aan dat het merendeel van de Duitse bevolking, ook na de gesprekken tussen regering en oppositie, sceptisch blijft: 85 procent is van mening dat de werkloosheid nog lange tijd een probleem zal blijven. Ruim 75 procent vindt dat de regering niet genoeg doet om de werkloosheid te bestrijden, maar slechts 25 procent denkt dat een CDU/CSU-regering het beter zou doen.

ZDF Heute
SPD verliert bei politischer Stimmung

Süddeutsche Zeitung
Schröder nimmt Union in die Pflicht

Der Spiegel  
Schröder nimmt Union in die Pflicht
"Viel Lärm um wenige Fortschritte"

Die Welt
Verhaltene Stimmung nach Job-Gipfel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger