Duitslandweb logo Duitslandweb

Oost-Duitsland toont koningspaar nieuwe industrie

Achtergrond - 27 januari 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer

Oost-Duitsland heeft meer te bieden dan grauwe flatgebouwen en rechtsradikalen. Na de Duitse eenwording hebben bedrijven en onderzoeksinstituten in de voormalige DDR zich tot koplopers op het gebied van duurzame energie en materialen ontwikkeld. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen van 7 tot en met 10 februari tijdens een werkbezoek.

Oost-Duitsland toont koningspaar nieuwe industrie
© DPA/Hendrik Schmidt
Een bioreactor in het Fraunhofer Center for Chemical-Biotechnological Processes in Leuna (2012)

Bij Saksen denk je al snel aan de rechtspopulistische partij AfD en de protesten tegen de komst van vluchtelingen. Thüringen is met Weimar het thuisland van Goethe en Schiller. Wat niet veel mensen weten is dat in de Oost-Duitse deelstaten ook veel vernieuwende industrie te vinden is. Tijdens het werkbezoek van het koningspaar heeft minister Liliane Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een uitwisseling voor bedrijven georganiseerd.

Van hout tot benzine

Tijdens de handelsmissie van Ploumen gaan 60 Nederlandse en Duitse ondernemers op het gebied van biochemie, dus het gebruik van natuurlijke grondstoffen voor het maken van chemische producten en andere materialen, met elkaar in gesprek. In Oost-Duitsland is dit een belangrijke sector. Het Bioeconomy Cluster, een groep bedrijven en onderzoeksinstituten uit de groene chemie, tekent in het bijzijn van Willem-Alexander en Máxima een samenwerkingsovereenkomst met het Nederlandse Biobased Delta, waarin bedrijven en overheden uit Zuidwest-Nederland samenwerken.

Een interessant project van het Bioeconomy Cluster is van het Fraunhofer Institut in Leuna in Saksen-Anhalt, dat van suiker iso-octaan wil maken. Iso-octaan wordt aan benzine toegevoegd om de motor goed te laten starten. De installatie waarmee het Fraunhofer Institut het benzine-additief uit suiker gaat halen is de eerste ter wereld die dat kan. De suiker wordt onder andere van houtsnippers gemaakt, zodat er geen voedsel verloren gaat bij het maken van brandstof.

Uit hout maken de bedrijven die bij het Bioeconomy Cluster horen nog veel meer producten. Dat doen ze door de stoffen die in hout zitten uit elkaar te halen, en op een nieuwe manier weer te combineren. Zo maken ze bijvoorbeeld kunstmest, lijm en bindmiddel. Ook produceren ze duurzame bouwmaterialen zoals houtwol, dat veel als isolatiemateriaal in energieneutrale huizen te vinden is. Uit het afval dat na de productie overblijft halen ze energie.

Oost-Duitsland als waterland

Nederland en Duitsland gaan tijdens het bezoek ook kennis uitwisselen op het gebied van watermanagement, de specialiteit van de koning. De rivier de Elbe, een van de belangrijkste rivieren van Midden-Europa, is al vaker buiten haar oevers getreden, de laatste keer in juni 2013. Delen van Dresden, Magdeburg en veel andere steden stonden toen onder water. De Duitsers hebben daarom volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) behoefte aan Nederlandse kennis over de bescherming tegen overstromingen.

De Nederlandse deelnemer aan de watermissie, het onderzoeksinstituut Deltares, presenteert in Dessau software die de gevolgen van een overstroming kan voorspellen. Als bijvoorbeeld een energiecentrale uitvalt, voorspelt het programma Circle welke gebouwen en andere infrastructuur daar last van zullen hebben. Het systeem kan dienst doen bij overstromingen om uitval te voorkomen, maar ook tijdens een overstroming om de risico’s en de reparatiekosten te berekenen.

In Dessau in Saksen-Anhalt bezoekt het koningspaar ook het Bauhaus, de kunstacademie waar onder andere Walter Gropius en Ludwig Mies van der Rohe lesgaven. De Nederlandse kunstenaars van De Stijl, zoals Piet Mondriaan, waren er vaak te gast. Ook bezoeken ze de Slotkerk in Wittenberg in Saksen-Anhalt, waar Martin Luther 500 jaar geleden zijn 95 stellingen openbaarde. Met een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Buchenwald en de Oude Synagoge in Erfurt besteden ze aandacht aan de Joodse geschiedenis van Duitsland.

Reacties

Sjoerd - 6 februari 2017 17:29

Isooctaan is niet alleen voor het 'goed laten starten van de motor'. Het spul is gunstig voor de totale efficientie. Hernieuwbare (bio-based) productie is niet nieuw, dit doet men al enkele jaren bij Gevo Inc. in de VS. Sterker nog; het Red Bull Racing team schreef in 2015 3 races op haar naam met brandstoffen van Total, die door Gevo verrijkt waren met biobased isooctaan. Jammer dat Fraunhofer en haar klant Global Bioenergies het anders willen doen lijken...

Reageer
Wiebke Pittlik Sjoerd - 6 februari 2017 23:45

Dank voor de aanvulling. Gebruikt Gevo dan ook suiker, die uit houtsnippers wordt gewonnen? Dan kan ik zo snel op de website niet ontdekken. Groet, de redactie

Aangepast op 2017-02-06 23:45:46

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger