Duitsers zien toekomst somber in
Nieuws

Achtergrond - 4 februari 2005

(4 februari 2005) Nu het aantal werklozen in Duitsland boven de psychologisch belangrijke grens van vijf miljoen is uitgekomen, zien Duitsers hun toekomst somberder in dan ooit tevoren. Dat zegt het toonaangevende opinie-onderzoeksbureau Emnid. Een aantal grote bedrijven is recentelijk in de problemen gekomen, maar ook de Deutsche Bank, die hoge winsten boekt, wil meer dan vijfduizend werknemers ontslaan.

Elke derde Duitser die nog een baan heeft, is bang die te verliezen. "Nog nooit was het oordeel over de persoonlijke toekomst zo slecht", aldus Emnid. 85 procent van de Duitsers maakt zich daar zorgen over. Bovendien is 37 procent bang zijn of haar baan te verliezen. In het oosten van Duitsland is dat zelfs om 56 procent. Bijna 70 procent van de Duitsers gaat er vanuit, dat de werkloosheid in 2005 verder zal stijgen.

Na Opel, Volkswagen, Mercedes en Karstadt is ook het bouwbedrijf Walter Bau in de problemen gekomen. De onderneming, die overigens betrokken is bij de bouw van de Amsterdamse Noord-Zuid-metrolijn, heeft zo'n 9500 mensen in dienst en dreigt failliet te gaan. Het bedrijf heeft uitstel van betaling gekregen en dreigt nu in onderdelen te worden verkocht. De ondernemingsraad wil echter samen met de vakbonden proberen het bedrijf als geheel te redden.

De Deutsche Bank maakte gisteren bekend ruim vijfduizend werknemers in Duitsland te ontslaan. Het bedrijf had vorig jaar de grootste omzet sinds het boomjaar 2000, maar wil desondanks een deel van het bedrijf verleggen naar lage-lonen-landen, een proces dat het bedrijf zelf 'smartsourcing' noemt. Politici van de SPD en de CDU en de dienstenvakbond ver.di hebben harde kritiek geuit op de plannen. Zij vinden het moreel niet verantwoord dat de Deutsche Bank, als er vijf miljoen werklozen zijn, alleen maar naar de winst kijkt, zeker niet als het bedrijf er goed voor staat. De Deutsche Bank heeft in Duitsland ruim 27 duizend werknemers in dienst.

Süddeutsche Zeitung
Pessimismus-Weltmeister bremsen sich selber aus
Angst hinter dem großem "W"

Der Spiegel
Deutsche fürchten Jobverlust
Politiker empören sich über Deutsche Bank

Die Welt
Deutsche Bank streicht nach Gewinnsprung nochmals Tausende Stellen
Arbeitnehmer wollen Walter Bau komplett erhalten  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger