Scheidsrechterschandaal schokt Duits voetbal
Nieuws

Achtergrond - 28 januari 2005

(28 januari 2005) De 25-jarige Duitse voetbalscheidsrechter Robert Hoyzer heeft toegegeven wedstrijden te hebben gemanipuleerd. Hij zou door geld in te zetten op wedstrijden die hij zelf floot, meer dan 50.000 euro hebben verdiend. Het schandaal wekt grote onrust in Duitsland, dat in 2006 de wereldkampioenschappen voetbal organiseert.

De eerste aanwijzingen voor de manipulatie van Hoyzer kwamen in de zomer van 2004 aan het licht bij de wedstrijd SC Paderborn - Hamburger SV (4:2), die door hem gefloten werd. Oddset, aanbieder van sportweddenschappen, lichtte destijds de Duitse voetbalbond DFB in over de uitzonderlijk hoge bedragen die er bij deze wedstrijd waren ingezet en sprak het vermoeden uit dat er was gemanipuleerd. Dat kon toen niet bewezen worden. Op 19 januari van dit jaar werd de affaire weer actueel, omdat vier scheidsrechters die als getuigen waren gehoord belastende verklaringen hadden afgelegd tegen Hoyzer.

Hoyzer ontkende de beschuldigingen in eerste instantie, maar heeft nu in tranen zijn advocaat opgebiecht dat hij meerdere wedstrijden in zijn eigen voordeel heeft gefloten en dat daar ook andere personen bij betrokken zijn. Namen wilde hij tegenover journalisten niet noemen, maar hij zei bereid te zijn alle informatie die hij heeft aan de DFB en het openbaar ministerie in Berlijn over te dragen.  

In Duitsland wordt geschokt gereageerd op het schandaal. "Het is onvergeeflijk", aldus Volker Roth, voormalig FIFA-scheidsrechter en hoofd van de Duitse scheidsrechterscommissie. Hij vreest dat het vertrouwen in Duitse scheidsrechters nu jarenlang zal zijn beschadigd. Voorzitter van de DFB Theo Zwanziger waarschuwde ervoor alle scheidsrechters over één kam te scheren. Oliver Bierhoff, trainer van het Duitse nationale team, vreest dat het image van het Duitse voetbal in het buitenland beschadigd wordt door het schandaal. De president van de wereldvoetbalorganisatie FIFA, Joseph Blatter, eist, mede met het oog op de wereldkampioenschappen volgend jaar, een volledige opheldering van het schandaal.

De DFB wil scheidsrechters nu verbieden mee te doen aan weddenschappen. Ook wil de voetbalbond voortaan op tijd gewaarschuwd worden als er bij bepaalde wedstrijden veel geld wordt ingezet. Overigens is het nog maar de vraag of de gemanipuleerde wedstrijden opnieuw mogen worden gespeeld. Dat is in Duitsland in principe niet mogelijk. Wel wil de DFB zich buigen over eventuele schadevergoedingen voor de gedupeerde clubs.

Süddeutsche Zeitung
Kroatische Mafia zahlte Hoyzer angeblich 50.000 Euro

Die Welt
Hoyzer gesteht Betrug ein

Der Spiegel
DFB dämpft Hoffnungen der betrogenen Clubs
Hoyzer gesteht - DFB in Bedrängnis

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger