Scheidsrechter Hoyzer moet toch de cel in
Nieuws

Achtergrond - 17 november 2005

(17 november 2005) Het Berlijnse gerechtshof heeft vandaag ex-scheidsrechter Robert Hoyzer veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar en vijf maanden. In januari van dit jaar kwam naar buiten dat Hoyzer in 2004 wedstrijden die hij zelf floot manipuleerde om gokgeld op te kunnen strijken. Het vonnis is verrassend omdat tegen Hoyzer twee jaar voorwaardelijk was geeist. 

De eis van de officier van justitie afgelopen dinsdag was relatief laag omdat Hoyzer volledige schuld heeft bekend en had meegewerkt aan het onderzoek. De rechtbank achtte vandaag echter de rol van de scheidsrechter in georganiseerd bedrog bij voetbalwedstrijden bewezen en legde hem in plaats van een voorwaardelijke een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op. 

Thomas Hermes, de raadsman van de scheidsrechter, had eerder benadrukt dat zijn cliënt in het schandaal “geen medeplichtige”, maar “een hulpje” is geweest van de broers Ante, Filip en Milan Sapina. Vanuit een café in Berlijn organiseerden de Kroatische broers via wedbureau Oddset weddenschappen op wedstrijden die ze door Hoyzer en anderen lieten manipuleren. Ante Sapina had Hoyzer als “gelijkgezinde” betiteld.

De hoofdschuldige Ante Sapina werd vandaag veroordeeld tot twee jaar en elf maanden onvoorwaardeljke gevangenisstraf, zijn broers Milan en Filip kregen een jaar en vier maanden voorwaardelijk respectievelijk één jaar voorwaardelijk opgelegd. De advocaat van Ante Sapina had eerder ervoor gepleit zijn cliënt vrij te spreken, omdat Oddset het manipuleren van voetbalwedstrijden niet uitdrukkelijk zou hebben verboden.

De uitspraak van vandaag is mede vervroegd, omdat een andere aangeklaagde in het proces, voetballer Steffen Karl, weigert een schuldbekentenis af te leggen. Zijn zaak is daarom losgekoppeld van het proces en wordt later behandeld.

Hoyzer bekende dat de twee weken voorarrest voor hem de “moeilijkste tijd” van zijn leven zijn geweest. In een afsluitende verklaring vroeg hij zijn familie en het Duitse voetbal om vergeving en smeekte hij: “Ik zou een tweede kans willen krijgen”.

Heute.de
Hoyzer muss ins Gefängenis

FAZ.NET
Hoyzer-Anwalt plädiert für Bewährungsstrafe

Die Welt.de
Staatsanwaltschaft fordert milde Strafen im Wettskandal

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger