Hoyzer opnieuw voor de rechter
Nieuws

Achtergrond - 9 januari 2008

(9 januari 2008) Robert Hoyzer moest vandaag opnieuw voor de rechter verschijnen. De ex-scheidsrechter was na een geruchtmakende zaak in april 2007 al veroordeeld wegens het manipuleren van voetbalwedstrijden. Via een civiele procedure wil de Duitse voetbalbond nu geld zien.

Robert Hoyzer in actie als scheidsrecher. Bron: WikipediaDe voorzitter van de nationale voetbalbond DFB, Theo Zwanziger, had na Hoyzers veroordeling in november 2005 al aangekondigd een civiele procedure aan te spannen. Daarmee probeert de bond een schadevergoeding van ongeveer 1,8 miljoen euro van Hoyzer terug te eisen. Dat bedrag zegt de DFB kwijt te zijn geweest aan het schandaal rond de jonge scheidsrechter.

Begin 2005 leidde de bekentenis van de destijds 25-jarige Hoyzer wedstrijden te hebben gemanipuleerd tot een van de grootste schandalen in de Duitse voetbalgeschiedenis. Hij gaf toe drie wedstrijden, waaronder het bekerduel van HSV tegen SC Paderborn, te hebben beïnvloed om gokgeld op te strijken.

Discutabel

Zo kende Hoyzer Paderborn in de wedstrijd tegen HSV twee zeer discutabele strafschoppen toe. Ook stuurde hij een speler van de Hamburgse club wegens belediging van het veld. HSV verloor onder meer daardoor met 2-4 van de veel lager geplaatste club uit Paderborn.

Nadat was uitgekomen dat HSV als gevolg van bedrog uit de beker was gestoten, keerde de Duitse voetbalbond de club een vergoeding uit van anderhalf miljoen euro wegens misgelopen inkomsten.

Dat geld eist de DFB nu van Hoyzer terug. De rest van de 1,8 miljoen komt voort uit onterecht betaalde scheidsrechtervergoedingen, procedurekosten en de kosten voor de buitengewone vergadering die de DFB moest organiseren.

Volgens boulevardkrant Bild wil de voetbalbond met de civiele procedure eveneens voorkomen dat Hoyzer na zijn straf geld kan verdienen met “onthullingsverhalen” in de media.

Plasma-tv

Hoyzer zelf, die sinds mei 2007 zijn straf van twee jaar en vijf maanden uitzit, zegt met zijn manipulatie 67.000 euro te hebben verdiend en een plasma-tv ter waarde van 3700 euro. Ante Sapina, die als spil in het gokschandaal wordt aangemerkt, is met de Duitse Lotto al een schadevergoeding overeengekomen van eveneens 1,8 miljoen euro. Die moet hij vóór 30 april van dit jaar voldoen.

Hoyzers zelf was vandaag niet bij de rechtszaak aanwezig. De uitspraak in de procedure wordt half maart verwacht.

Bild.de
Schiri kommt nicht zu seinem Prozess

FAZ.NET
Plasma-Fernseher für 1,8 Millionen Euro

Welt Online
"Auch Robert Hoyzer hat eine Chance verdient" (interview met Theo Zwanziger)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger