Linkspartei wil Luftwaffe uit Afghanistan halen
Nieuws

Achtergrond - 18 april 2007

(18 april 2008) De ex-communistische Linkspartei wil via de rechter de inzet van Duitse Tornado-straaljagers in Afghanistan ongedaan maken. Daartoe heeft de partij een zaak tegen de regering aangespannen bij het Bundesverfassungsgericht, de hoogste Duitse rechtbank.

Sinds dit weekend patrouilleren zes Tornado’s van de Luftwaffe boven Afghanistan en daar zijn veel Duitse politici niet blij mee. Weliswaar stemde de Bondsdag vorige maand met een meerderheid van 405 tegen 157 in met de inzet van de straaljagers, de sceptici – die in alle partijen zijn terug te vinden – hebben de strijd nog niet opgegeven. Direct na de het Bondsdagbesluit probeerden twee dissidente christendemocraten al de uitzending van de straaljagers via het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe te verijdelen. De rechtbank verklaarde hun klacht op procedurele gronden echter niet ontvankelijk.

Nu doet de Linkspartei dus een tweede poging. Ze vindt dat de NAVO in het geteisterde land niets te zoeken heeft. Het puur defensieve verbond heeft zich door de Verenigde Staten laten meeslepen in een “illegale oorlog”, zegt de Linkspartei. Zij doelt op de operatie Enduring Freedom, de Amerikaanse jacht op terroristen in Afghanistan. Deze operatie loopt parallel aan de Isaf-missie van de NAVO, die in theorie is gericht op wederopbouw.

De Linkspartei is ervan overtuigd dat de Duitse Tornado’s een rol zullen spelen in de strijd tegen de Taliban en hun sympathisanten. Weliswaar nemen de toestellen geen deel aan gevechtshandelingen - ze voeren alleen verkenningsvluchten uit -, de foto’s die zij maken zullen de Amerikaanse strijdkrachten meer dan welkom zijn, betoogt Linkspartei-fractievoorzitter Gregor Gysi. Want dat de NAVO en de Amerikanen in Afghanistan intensief samenwerken, leidt volgens Gysi geen twijfel. 

Het bondgenootschap heeft zich volgens linkse politicus de laatste jaren omgevormd van puur defensief verbond tot anti-terreurorganisatie. Door straaljagers naar het gebied te sturen, is de Duitse regering meegegaan in wat hij noemt “de sluipende verandering” van het verbond. “De NAVO van 2007 is niet meer de NAVO uit 1955, toen zij werd opgericht”, aldus Gysi. 

Dat de rechters in Kalrsruhe de straaljagers terughalen, achten analisten echter onwaarschijnlijk. Zowel de Isaf-missie van de NAVO, waar onder meer Nederlandse en Duitse soldaten aan deelnemen, als operatie Enduring Freedom zijn terug te voeren op mandaten van de Verenigde Naties. Toch hoeft de Linkspartei met lege handen achter te blijven, speculeren de Duitse media. Dat de doelstelling van de NAVO sinds het einde van de Koude Oorlog steeds verder is opgeschoven naar conflictpreventie buiten haar gebied, valt immers moeilijk te ontkennen. De Duitse regering stelt daartegenover dat niet zozeer de NAVO is veranderd, maar de internationale veiligheidssituatie.

De Linkspartei heeft een sterk pacifistisch profiel en pleit al jaren voor afschaffing van de NAVO. Volgens de erfgenamen van de communistische SED heeft het einde van de Koude Oorlog de organisatie overbodig gemaakt. Duitse hulp bij NAVO-interventies is de Linkspartei een anathema.

FAZ.NET
Klage gegen Tornado-Einsatz

Sueddeitsche Zeitung
Gregor Gysi: "Mit Gewalt werden wir den Terror nicht besiegen"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger