Rechters verbieden gebruik telefoondata
Nieuws
Achtergrond - 19 maart 2008
(19 maart 2008) De Duitse regering mag niet langer onbeperkt gebruik maken van opgeslagen telefoon- en internetverkeer voor misdaadbestrijding. Dat heeft de hoogste Duitse rechtbank, het Bundesverfassungsgericht (BVG), vandaag in een snelle procedure bepaald.
Het gerechtshof verbiedt niet het bewaren van de gegevens op zich, maar stelt sterke restricties aan het gebruik ervan door de overheid. Zij mag de gegevens slechts opvragen als het om ernstige criminaliteit gaat en als er een concrete zaak speelt. Ook dan mag alleen het openbaar ministerie met toestemming van de onderzoeksrechter gebruik maken van de opgeslagen informatie. Geheime diensten krijgen in geen geval toegang tot de gegevens.
EU-richtlijn
De wet, die op 1 januari is ingegaan, is het gevolg van een richtlijn die de Europese Unie in 2005 uitvaardigde en die het opslaan van e-mail- en telefoongegevens verplicht voor minimaal zes maanden en maximaal twee jaar. Het gaat daarbij niet om de inhoud van de gesprekken, maar om de nummers, het tijdstip van het telefoontje en de locatie van de bellers. In Nederland moet het wetsvoorstel naar aanleiding van de EU-richtlijn nog officieel worden vastgelegd. Hierin is een periode van achttien maanden overeengekomen.
Die richtlijn is onderdeel van een pakket maatregelen dat na de aanslagen van 11 september 2001 werd getroffen om terreurdreiging tegen te gaan. Veel van die maatregelen zijn in Duitsland omstreden, omdat ze de privacy van burgers aantasten. Tegen het gebruiken van de telefoondata hebben meer dan dertigduizend Duitsers een klacht ingediend bij het gerechtshof. De uitspraak van vandaag is daar het resultaat van.
Definitieve uitspraak
De uitspraak van het BVG is voorlopig. De rechtbank heeft de overheid opgedragen voor 1 september van dit jaar met een rapport te komen over de praktische gevolgen van de wet voor de burgers. Op basis daarvan wil de rechtbank volgend jaar tot een definitieve uitspraak komen.
Een dergelijke versnelde maar voorlopige uitspraak van het BVG is zeer ongebruikelijk. Het vormt een nieuw hoofdstuk in de verhouding tussen rechter en politici. De rechter dringt er in Duitsland steeds vaker bij de overheid op aan de rechten en vrijheden van de burger goed te beschermen.
Heute.de/Spiegel Online/Sueddeutsche.de
Reacties
Geen reacties aanwezig