Duitsland versterkt banden met Israël
Nieuws

Achtergrond - 17 maart 2008

(17 maart 2008) De Duitse regering grijpt het zestigjarige bestaan van Israël aan om de banden tussen beide landen aan te halen. Vergezeld van een zware delegatie van zeven ministers brengt bondskanselier Merkel een bezoek aan de Joodse staat.

Afbeelding: goisraelgermany, www.flickr.comDe Duitse delegatie is niet voor niets zo groot. Merkel wil met haar bezoek “een nieuw hoofdstuk” inluiden in de betrekkingen tussen de twee landen. Concreet betekent dat een jaarlijks treffen tussen de Duitse en Israëlische regeringen. Met het huidige bezoek is de eerste ontmoeting een feit.

Vriendelijke woorden

Merkel wil investeren in de Duits-Israëlische betrekkingen. In haar wekelijkse videoboodschap wijst de bondskanselier op de historische verantwoordelijkheid die Duitsland tegenover Israel heeft. Bovendien benadrukt ze het bestaanrecht van de Israëlische staat.

Israël ziet toekomst in een hechte samenwerking met Duitsland. Van Israëlische zijde klinken dan ook vriendelijke woorden. De Israëlische minister-president Ehud Olmert noemt Merkel een “vertrouweling en strategische partner.”

Hete hangijzers

Merkel heeft naar aanleiding van haar reis opgeroepen het vredesproces in het Midden-Oosten voort te zetten. Toch zal de Duitse delegatie geen bezoek afleggen aan de vertegenwoordigers van het Palestijnse gezag. Het bezoek is vanwege het zestigjarige jubileum enkel gericht op Israel.

Israël hoopt dat Duitsland een belangrijke rol kan spelen in de kwestie rond de Iraanse dreiging. Merkel heeft al toegezegd er op aan te dringen dat het nucleaire programma van Iran wordt stop gezet.

Hoogtepunt van de reis is de toespraak die Merkel dinsdag houdt voor het Israëlische parlement de Knesset. Totvoorkort was het alleen voor buitenlandse staatshoofden mogelijk de Knesset toe te speken. Deze regel is echter gewijzigd, speciaal voor de komst van Merkel, die als kanselier geen staatshoofd is.

FAZ/Spiegel Online/die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger