Uitspraak hoofddoek doet stof opwaaien
Nieuwsflash

Achtergrond - 26 september 2003

(26 september 2003) Afgelopen woensdag deed het Bundesverfassungsgericht, het hoogste federale gerechtshof in Duitsland, uitspraak in een geruchtmakende zaak. De islamitische lerares Fereshta Ludinmag voorlopig les geven met haar hoofddoek op.

In Duitsland is er een discussie ontstaan naar aanleiding van het oordeel. De vrijheid van religie heeft in dit geval voorrang gekregen op de neutraliteit in geloofszaken van de staat. De zaak ligt gevoelig omdat Ludin een lerares is en daarmee in dienst van de staat. Tegenstanders zien de uitspraak als een bedreiging voor de scheiding van kerk en staat. Van het Bundesverfassungsgericht mag Ludin haar hoofddoek ophouden tijdens de lesuren. De rechters van het hof verklaarden echter dat de afzonderlijke deelstaten van Duitsland in de toekomst zelf wetten op moeten stellen die het dragen van hoofddoeken voor de klas al dan niet moeten toestaan. Het Bundesverfassungsgericht laat het aan de politiek over om met duidelijke oplossingen te komen. Waarschijnlijk zal de hoofddoek in het onderwijs in sommige deelstaten verboden worden en in andere niet.

Het Lehrerverband, een bond voor leraren, meldde in een verklaring, dat zij ontevreden zijn over de onduidelijkheid van de uitspraak. Volgens Josef Kraus, de voorzitter van het Lehrerverband, kan de uitspraak leiden tot onrust op de scholen, omdat ouders zich mogelijk tegen een onderwijzeres met een hoofddoek verzetten. "Was ich mir wünsche mit Blick auf den Schulfrieden in Deutschland ist, dass sich die Länderparlamente möglichst rasch und möglichst einheitlich entscheiden", zei hij in een uitzending van Deutschlandradio Berlin. De deelstaten houden er echter compleet verschillende standpunten op na.

In de deelstaten Hessen, Beieren en Nedersaksen, die door de CDU/CSU worden geregeerd, komt er volgens woordvoerders van de regeringen een verbod op het dragen van een hoofddoek voor de klas. Minister van Binnenlandse Zaken van Beieren Günther Beckstein (CSU) zei dat de wensen van ouders en kinderen voorrang moet krijgen op de wens van een lerares, die met haar hoofddoek haar religie uit wil dragen. Bremen en Berlijn neigen ook die kant op. De oostelijke deelstaten zijn vooralsnog niet van plan hun wetten te veranderen. Rijnland-Pfalz en Hamburg zien geen probleem in de hoofddoek. In Mainz heeft dat vooral te maken met het feit dat er geen leraressen zijn die een hoofddoek dragen. In Hamburg is sinds 2000 een islamitische lerares met hoofddoek in dienst en de betreffende school is zeer tevreden over haar diensten.

Süddeutsche Zeitung
Lehrerverband: Kopftücher gefährden den Schulfrieden

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Hintergrunde: Kopftuch-Urteil

Die Welt
Kopftuch-Urteil des Verfassungsgerichts spaltet die Bundesländer

Der Spiegel
Der Perücken-Trick

Heute
"Weise" oder "feige"?

Urteil: Kopftuch ist kein Kündigungsgrund

Zie ook Actueel Uitgelicht
Neutraliteitsplicht of vrijheid van religie? 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger