Moordenaar modekoning Moshammer opgepakt 
Nieuws

Achtergrond - 14 januari 2005

(14 januari 2005) De politie in München heeft afgelopen zaterdag een 25-jarige man gearresteerd voor de moord op de excentrieke Duitse mode-ontwerper Rudolph Moshammer. De man heeft inmiddels bekend. Hij zou ruzie met Moshammer hebben gekregen over de betaling van seksuele diensten. Moshammer werd vrijdagochtend dood aangetroffen in zijn woning in München. Hij was gewurgd met een telefoonkabel.

Rudolph Moshammer was een opvallende figuur in de Duitse Promi-wereld (afkorting van prominent, waarmee Bekende Duitsers worden aangeduid). Hij ging excentriek gekleed, droeg veel make-up en had altijd zijn hondje Daisy bij zich. De selfmade-man had een modezaak voor luxe herenkleding in München. Rijke Arabieren, maar ook beroemdheden als Arnold Schwarzenegger en Jose Carreras en zelfs koning Carl-Gustaf van Zweden kochten zijn mode graag. Verder was hij bekend in Duitsland door talloze tv-optredens, zijn altijd weer opvallende aanwezigheid op feestjes en de reclames waarin hij optrad, recentelijk nog voor Nestlé. De spotjes waarin hij speelde zijn overigens onmiddellijk gestopt. Moshammer werd in 2004 tot Promi van het jaar gekozen.

Moshammer zette zich echter naast al zijn openbare optredens ook in voor daklozen. Dat had met zijn eigen jeugd te maken. Moshammers vader raakte nadat hij werkloos was geworden aan de drank en stierf dakloos. Moshammer en zijn moeder hadden een hechte band tot haar dood in 1993. Hij ontwierp als jongetje hoeden en kleding voor haar vriendinnen. In de jaren zestig begon hij extravagante mode voor de rijke elite in München te ontwerpen. Hij zal nu naast zijn moeder worden begraven.

De dader werd gevonden omdat hij DNA-sporen in het huis van Moshammer had achtergelaten. Hij bleek in de databank van het Bundeskriminalamt terug te vinden en kon zaterdag nog worden gearresteerd. Na de moord was hij in paniek Moshammers huis uit gevlucht en had zijn hoofd kaalgeschoren, omdat hij bang was herkend te worden. Inderdaad hadden meerdere getuigen gezien hoe Moshammer de man op het station van München had opgepikt in zijn zwarte Rolls Royce en hem mee naar huis had genomen.

In Duitsland is inmiddels een discussie ontstaan over het gebruik van DNA-materiaal. Zowel politici van de CDU als van de SPD willen dat DNA-analyses niet meer alleen bij zware misdaden worden toegestaan, zoals nu het geval is. FDP en Die Grüne zijn tegen een uitbreiding van de DNA-regeling, omdat het tegen de burgerrechten indruist.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Modemacher Rudolph Moshammer ermordet

Der Spiegel
Moshammer wird neben seiner Mutter beigesetzt

Die Welt
Politiker streiten über DNA-Tests

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger