Turkse premier stuurt Duitsers open brief
Nieuws

Achtergrond - 16 december 2004

(16 december 2004) Premier Erdogan van Turkije heeft in een open brief aan de Duitse bevolking een laatste pleidooi gehouden voor de Turkse toetreding tot de Europese Unie. Vanavond komen de regeringsleiders van de EU in Brussel bijeen, waar ze morgen zullen beslissen of de toetredingsonderhandelingen met Turkije kunnen beginnen.

Erdogan schrijft in zijn in de sensatiekrant Bild afgedrukte brief dat Europa met het besluit zijn eigen identiteit zal bepalen, hetzij als specifiek christelijke unie, hetzij als breder verbond. “Als de EU haar ‘identiteit’ zou willen beperken tot het christendom – wat mij verkeerd lijkt – wat zouden dan die miljoenen mensen in de Europese Unie denken, die niet christelijk zijn? Ik geloof, dat een dergelijke houding nadelig zou zijn voor de integratie of zelfs het tegendeel zou kunnen bewerkstelligen. De EU zou zich minder op de huidige tijd moeten richten, maar meer op de nabije en verre toekomst.”

Daarnaast zal het besluit de onderhandelingen te beginnen volgens Erdogan een positieve stimulans vormen om door te gaan met de politieke en maatschappelijke hervormingen van Turkije, die de afgelopen twee jaar al zijn ingezet. “Het enige, wat Turkije van de EU verwacht, is ondersteuning bij deze hervormingen. Ik geloof in het veranderings- en ontwikkelingspotentiaal van Turkije en het Turkse volk.” De Duitse regering is reeds één van de grootste pleitbezorgers voor Turkse toetreding tot de EU, maar de Duitse bevolking is in meerderheid tégen de toetreding. Wellicht heeft Erdogan zijn brief daarom gericht aan het Duitse volk. Buiten Turkije wonen bovendien nergens zoveel Turken als in Duitsland.

De verwachting is, dat vrijdag op de Europese top wordt besloten dat de onderhandelingen met Turkije in oktober of november van het volgend jaar kunnen beginnen. Speerpunt van de top zal waarschijnlijk worden, of Turkije nu al de verzekering moet krijgen dat de onderhandelingen zullen eindigen in een lidmaatschap van de EU. Met name veel conservatieve fracties zien veel in een open einde van de onderhandelingen, zodat Turkije ook in de toekomst nog het lidmaatschap kan worden geweigerd.

In Duitsland wordt die houding vertegenwoordigd door de liberale oppositiepartij FDP. De regeringspartijen SPD en Die Grünen zijn vóór het starten van de onderhandelingen. Daar radicaal tegenover staat de oppositiefractie CDU/CSU, die tegen toetreding van Turkije is. In plaats daarvan pleit ze voor een niet nader omschreven ‘geprivilegieerd partnerschap’ met het land.

Bild Zeitung
Brief des türkischen Premierministers Erdogan an uns Deutsche

Der Spiegel
Erdogan schreibt den Deutschen

Financial Times Deutschland
Erdogan wirbt in offenem Brief für die Türkei

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger