Republikaner willen geen rechtse samenwerking
Nieuws

Achtergrond - 29 november 2004

(29 november 2004) De Duitse rechts-extreme Republikaner willen geen lijstverbinding met andere extreem rechtse partijen zoals de NPD en de DVU aangaan. Dat hebben ze afgelopen weekend op hun partijcongres in Beieren besloten. De NPD probeert juist een rechts samenwerkingsverband te organiseren, om bij de verkiezingen van 2006 genoeg stemmen te hebben om in de Bondsdag gekozen te worden.

Partijleider van de Republikaner Rolf Schlierer is fel tegen een samenwerking met andere rechts-extreme partijen, omdat die “onze staat en de vrije democratische orde willen vernietigen”. Volgens Schlierer heeft vooral de NPD ideeën over politiek “die diametraal tegenover die van de Republikaner staan”. De NPD zou er volgens hem slechts op uit zijn, de Republikaner te verdelen.

Het was voor het partijcongres begon helemaal niet zeker of Schlierer zijn positie zou kunnen handhaven. Veel Republikaner vinden de houding van Schlierer achterhaald. Die berust op een resolutie uit 1990, waarin is besloten dat de partij zich van al te rechtse ideeën wil distantiëren. De Republikaner zijn weliswaar met ruim achtduizend leden de op één na grootste rechtse partij in Duitsland, maar ze verliezen steeds meer stemmen, terwijl NPD en DVU bij de laatste deelstaatverkiezingen juist gewonnen hebben. Veel partijleden nemen het Schlierer kwalijk dat de gevolgde koers niet de gewenste resulaten heeft opgeleverd, want ondanks het feit dat ze afstand nemen van extreem rechtse posities, gelden de Republikaner nog steeds als extremistische partij voor de Duitse veiligheidsdienst. 

De NPD probeert sinds een aantal weken een samenwerkingsverband met andere  extreem rechtse partijen te organiseren. Het doel is “een volksfront van rechts” op een brede basis te creëren. Tot nu toe heeft de NPD de DVU (Deutsche Volksunion) en de losser georganiseerde neo-nazis bereid gevonden, samen te werken. Met de kleinere partijen DSU (Deutsche Soziale Union) en de DP (Deutsche Partei) worden nog gesprekken gevoerd. Bij de verkiezingen van 2006 wil de NPD in de Bondsdag gekozen worden. Hiervoor moet de partij minstens 5 procent van de stemmen krijgen.   

Het initiatief van de NPD wordt in Duitsland bezorgd gadegeslagen. Toch menen politieke wetenschappers dat het zo’n vaart niet zal lopen, omdat de kiezers van NPD en DVU moeilijk met elkaar te verenigen zijn. De NPD richt zich steeds meer op neo-nazis, die bereid zijn geweld te gebruiken, en dat zou andere rechtse partijen afschrikken, zoals nu is gebleken bij de Republikaner.

Die Welt
Republikaner lehnen Rechts-Bündnis ab
Demokraten besorgt über rechtsextremes Bündnis

Der Spiegel
NPD baut an parteiübergreifendem rechten Block

Berliner Zeitung
Verhältnis zur NPD spaltet die Reps
NPD buhlt um weitere Bündnispartner

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger