Mecklenburg vreest voor winst rechtse NPD
Nieuws

Achtergrond - 15 september 2006

(15 september 2006) Vrees voor winst van de extreem-rechtse NPD bij de verkiezingen zondag beheerst het debat in de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Tot schrik van de gevestigde partijen staat de NPD in de peilingen op zeven procent.

De economische malaise waarin de Oost-Duitse-deelstaat verkeert, heeft de extreem-rechtse partij in de kaart gespeeld. De huidige rood-rode regeringscoalitie van SPD en Linkspartei, die sinds 1998 in het zadel zit, is er in acht jaar tijd niet in geslaagd iets te doen aan de lage economische groei en de torenhoge werkloosheid. Die bedraagt iets meer dan twintig procent, samen met die van Saksen-Anhalt de hoogste in heel Duitsland. De bevolking van 1,7 miljoen mensen krimpt gestaag omdat velen hun heil elders zoeken. Mecklenburg-Vorpommern moet het vooral hebben van het toerisme – de deelstaat is “arm, maar mooi” in de woorden van campagnestrategen.

Ook desinteresse en verkiezingsmoeheid bij de bevolking speelt volgens analisten een rol bij de gevreesde opmars van de NPD. Opiniepeilers houden rekening met een historisch lage opkomst van veertig procent, waardoor vooral de grote volkspartijen stemmen verliezen. Welke partij ook regeert, er verandert toch niets, lijkt de mening van de meerderheid van veel Mecklenburgers. Een andere verklaring voor de verwachte lage opkomst is dat de deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern dit jaar voor het eerst niet tegelijk met de Bondsdagverkiezingen plaatsvinden. Voorheen pakte dit gunstig uit voor de opkomst.

De verkiezingen lijken vooralsnog uit te lopen op een nek-aan-nekrace tussen de SPD en de CDU. Beide partijen schommelen rond de dertig procent, met de christendemocraten onder leiding van Jürgen Seidel licht op voorsprong. Een grote coalitie van SPD en CDU lijkt daarmee waarschijnlijker dan een nieuw rood-rood verbond, temeer omdat een meerderheid van de bevolking - zestig procent - heeft aangegeven ontevreden te zijn met de huidige regering. Wel heeft de SPD laten weten weinig te voelen voor de rol van junior partner naast aartsrivaal CDU.

Opvallend genoeg lijkt de Linkspartei immuun voor de slechte waardering voor de rood-rode coalitie: de partij zweeft rond twintig procent van de stemmen, vier procent meer dan tijdens de verkiezingen van 2002. De kiezers lijken vooral uitgekeken op de SPD; die verliest zo’n tien zetels.

Op dit moment is de NPD alleen in de deelstaat Saksen vertegenwoordigd in het parlement. Een poging van de rood-groene regering van kanselier Schröder (SPD) om de partij te verbieden strandde drie jaar geleden op een vonnis van het hooggerechtshof in Karlsruhe (het Bundesverfassungsgericht).

Zie voor de nieuwste peilingen: www.ndr.de

Handelsblatt.de
NPD profitiert von Wahlmüdigkeit

Stern.de
Springt die NPD über zehn Prozent?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger