Duitslandweb logo Duitslandweb

Extreem-rechtse NPD te klein voor subsidie van de overheid

Kort nieuws - 26 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De extreem-rechtse NPD is bij de verkiezingen zo klein geworden, dat de partij geen recht meer heeft op overheidssubsidie.

Bij de Bondsdagverkiezingen zondag haalde de NPD in totaal 0,4 procent van de stemmen. Om in aanmerking te komen voor overheidssubsidie had ze 0,5 procent moeten halen. Vorig jaar kreeg ze nog 1,14 miljoen euro van de staat.

De partij is sinds de opkomst van de AfD gemarginaliseerd geraakt. Begin dit jaar werd een verbod op de partij door het Constitutioneel Hof afgewezen, mede omdat de NPD te onbeduidend was geworden om een echte bedreiging voor de democratie te vormen. Dat laatste is een voorwaarde voor een partijverbod. In juni nam de Bondsdag een wet aan om partijen van overheidssubsidie uit te sluiten die 'de democratische orde' van het land 'bestrijden'. Daarover zou de rechter een uiteindelijk oordeel moeten vellen. Maar nu de NPD zo klein is geworden, komt ze sowieso niet meer in aanmerking voor staatssteun en hoeft die wet niet meer te worden toegepast. Lees meer bij Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger