Politieman staat terecht voor dreigen met folter
Nieuws

Achtergrond - 18 november 2004

(18 november 2004) Vandaag begint het proces tegen het vroegere plaatsvervangend hoofd van de Frankfurter politie Wolfgang Daschner. De 61-jarige politiefunctionaris wordt ervan verdacht met folter te hebben gedreigd tijdens het verhoor van Magnus Gäfgen, ontvoerder en moordenaar van de bankierszoon Jakob von Metzler.

Rechtenstudent Gäfgen ontvoerde de bankierszoon eind september 2002 en bracht hem dezelfde dag nog om. Daarover zweeg hij, toen hij een paar dagen later werd opgepakt en verhoord. Daschner, die het verhoor leidde en in de veronderstelling verkeerde dat de jongen nog leefde, dreigde uiteindelijk de verdachte te pijnigen om hem tot een bekentenis te dwingen omtrent de schuilplaats van zijn slachtoffer. Gäfgen is op 28 juli 2003 veroordeeld voor moord tot levenslang. Daschner staat vandaag terecht voor de aanklacht zich te hebben “laten verleiden tot zware dreiging met geweld onder misbruik van zijn bevoegdheden en zijn positie als politiefunctionaris.”

De bekendmaking begin 2003 van Daschners ongeoorloofde verhoormethode zorgde voor een stroom van protesten en waarschuwingen. Van het oprekken van het folterverbod zou een precedentwerking uit kunnen gaan. Tegelijk kreeg de politieman veel steunbetuigingen, omdat de zorg om het leven van de elfjarige jongen ten grondslag lag aan zijn besluit.

Sinds enkele dagen veroorzaakt de zaak weer ophef, nadat Daschner beweerde toestemming voor zijn beslissing van hogerhand te hebben gevraagd én verkregen. De Hessische minister van Binnenlandse Zaken Volker Bouffier, Daschners hoogste baas, bestrijdt dat. “Als hij het me had gevraagd, zou ik een duidelijk antwoord hebben gegeven: ik denk er niet aan.” Wie hem de toestemming wel zou hebben gegeven, wil Daschner niet zeggen. Alle verantwoordelijke ambtenaren op het ministerie ontkennen.

Voor het proces staan acht dagen geraamd. Het gerechtelijk oordeel wordt verwacht op 20 december.

Der Spiegel
Folterprozess gegen Polizei-Vize beginnt
"Machen Sie das!"

Die Welt
Folterprozess gegen Frankfurts Ex-Polizei-Vize eröffnet

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Bouffier: Keine Rückendeckung für Daschner

Süddeutsche Zeitung
"Wir wollten das Leben von Jakob retten"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger