Spion postuum geëerd
Nieuws

Achtergrond - 9 september 2004

(9 september 2004) Duitsland eert vandaag in Berlijn bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer Fritz Kolbe, een tot voor kort bijna vergeten Duitse spion uit de Tweede Wereldoorlog. Kolbe, een diplomaat, was niettemin de belangrijkste spion van de geallieerden.

Tussen 1943 en 1945 maakte Fritz Kolbe regelmatig 'dienstreizen' naar Bern. Per nachttrein reisde hij naar de Zwitserse hoofdstad waarbij hij geheime documenten meenam, gebonden om zijn been. In Bern gaf hij deze documenten aan Allen Dulles, die leiding gaf aan de Amerikaanse Office of Strategic Services (OSS). De informatie over het Derde Rijk die Kolbe op deze wijze doorspeelde aan de geallieerden was brisant en onthullend. Zo bracht hij de Amerikanen op de hoogte van de locatie van Hitlers hoofdkwartier, de Wolfsschanze in Oost-Pruisen en informeerde hij hen over de op stapel staande deportatie van de joden in Rome. De Amerikanen beschouwden Kolbe, die hen bekend was onder de schuilnaam George Wood, als hun belangrijkste spion in het Duitse rijk. Tot de val van Hitler was Kolbe de Amerikanen van dienst, zonder voor zijn werk ook maar een dollar beloning te vragen.

Vanwege zijn spionageactiviteiten en omdat hij op creatieve wijze het lidmaatschap van de nazipartij NSDAP had weten te ontlopen gold Kolbe in het naoorlogse Duitsland als een verrader. In de diplomatieke dienst, die voor een belangrijk deel werd bevolkt door oud-nazi's, was voor hem geen plaats meer. De topspion werd zakenman en van zijn daden waren slechts weinigen op de hoogte.

De laatste jaren echter, vond het verhaal van de in 1971 gestorven topspion zijn weg naar de Duitse media. Dit jaar verscheen de Duitse vertaling van een in 2003 door de Fransman Lucas Delattre geschreven biografie van Kolbe. Nu plaatst Duitsland Kolbe ook officieel voor het voetlicht. Vandaag zal de Bondsrepubliek hem bij monde van Joschka Fischer postuum eren. Ter afsluiting van een ambassadeursconferentie spreekt de minister zijn gehoor toe over de diplomaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog als zelfverklaard Duits patriot de kant van de Amerikanen koos.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Der spröde Herr Kolbe

Der Spiegel
Fischer ehrt den verschmähten Helden

ZDFHeute
Spion gegen Hitler

Lucas Delattre, 'Fritz Kolbe - Der wichtigste Spion des Zweiten Weltkriegs'; Piper Verlag (München 2004) 398 pagina's; ISBN 3492045898; € 22,90

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger