Schröder onder vuur om uitspraak Tsjetsjenië
Nieuws

Achtergrond - 2 september 2004

(2 september 2004) Politici van zowel SPD, Bündnis 90/Die Grünen als van oppositiepartijen hebben gisteren kritiek geuit op bondskanselier Schröder. Ze waren verontwaardigd over de kritiekloze houding van de bondskanselier ten opzichte van de presidentsverkiezingen in Tsjetsjenië. Op bezoek in Rusland had Schröder dinsdag het verloop van deze onlangs gehouden verkiezingen als "acceptabel" gekwalificeerd.

Schröder bezocht Rusland afgelopen dinsdag voor een topontmoeting met president Poetin en de Franse president Chirac. Tijdens het treffen in een badplaats aan de Zwarte Zee stond de situatie in Irak op de agenda, maar werd ook over Tsjetsjenië gesproken. Zoals van tevoren al werd verwacht, betoonde Schröder vooral medeleven met de slachtoffers van recente aanslagen door Tsjetsjeense terroristen, zoals het opblazen van twee vliegtuigen. Over het verloop van de afgelopen zondag gehouden presidentsverkiezingen, die op discutabele wijze werden gewonnen door de 'man van Moskou', Aloe Alchanov, liet de Duitse bondskanselier geen wanklank horen. Integendeel, Schröder verklaarde in Rusland dat bij de verkiezingen "geen gevoelige verstoringen" waren opgetreden en ze dus "acceptabel" waren.

Deze typeringen vielen in Duitsland slecht. Zowel binnen Schröders eigen SPD als vanuit coalitiepartner Bündnis 90/Die Grünen en uit de rijen van de oppositie regende het gisteren afkeurende reacties. De SPD-er Markus Meckel, een expert op gebied van de buitenlandse politiek, noemde de uitspraken van Schröder een "volledig verkeerde interpretatie" van de verkiezingen. Krista Sager, voorzitster van de Grünen-fractie in de Bondsdag, bracht het voorzichtig: "Wij hebben een andere inschatting dan de kanselier". Ook vooraanstaand Grünen-lid Claudia Roth, die regeringscommissaris voor de mensenrechten is, oordeelde negatief over de Tsjetsjeense verkiezingen: "Het waren geen democratische verkiezingen." Hun partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, sloot zich overigens niet bij hun kritiek aan. Wel had Angela Merkel, de partijvoorzitster van de CDU, scherpe kritiek op het optreden van Schröder. Merkel noemde het "beschamend" dat de bondskanselier niet de kracht had gehad om "eens luid en duidelijk te zeggen, dat het tot onregelmatigheden is gekomen bij de verkiezingen in Tsjetsjenië."

Schröder zelf herhaalde zijn standpunt na terugkomst in Duitsland nog eens. In een televisie-interview zei hij geen aanknopingspunten kunnen vinden om zijn mening over de verkiezingen te wijzigen. Het zou volgens de bondskanselier "misschien ook eens gepast zijn om te praten over het feit dat het Russische volk zojuist twee terroristische aanvallen op burgervliegtuigen te verduren heeft gehad."

Berliner Zeitung
Lob für Putin, Öl für Schröder

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Wahlen in Tsjetschenien

Der Spiegel
Empörung über Schröders Freundschaftsdienst für Putin

Süddeutsche Zeitung
Grüne auf Distanz zum Kanzler

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger