Schröder houdt vast aan omstreden Chinabeleid
Nieuws
Achtergrond - 15 april 2005
(15 april 2005) Bondskanselier Schröder (SPD) wil ondanks grote tegenstand het wapenembargo van de Europese Unie tegen China opheffen. Niet alleen de oppositiepartijen CDU en FDP, maar ook zijn coalitiepartners van Die Grünen en zelfs zijn eigen partijgenoten in de parlementsfractie zijn daar tegen. Het Europees Parlement stemde gisteren eveneens tegen het opheffen van de sancties.
Volgens Schröder is het embargo, dat in 1989 werd ingevoerd na het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede, niet meer nodig omdat China sindsdien sterk is veranderd. Duitsland heeft belang bij goede betrekkingen met China, vindt de kanselier, omdat het land economisch een steeds belangrijker rol gaat spelen. Slechts door een strategisch partnerschap met het China aan te gaan, aldus Schröder, "kunnen we invloed op de ontwikkelingen in dit land uitoefenen." Hij sprak de kritiek dat Duitsland wapens aan China zal leveren, fel tegen. "De opheffing van het embargo heeft niet als doel wapenleveranties aan China te versterken. Duitsland levert geen oorlogswapens, kan geen oorlogswapens leveren en zal geen oorlogswapens leveren."
Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Die Grünen) wil het wapenembargo echter alleen maar opheffen als China aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo moet het land de VN-Verklaring voor de Rechten van de Mens ondertekenen, zich inzetten voor religieuze tolerantie en de doodstraf afschaffen. Ook vindt Fischer de beëindiging van het conflict met Taiwan noodzakelijk. Tijdens het debat gisteren in de Bondsdag hierover sprak hij zijn kritiek tegen Schröder niet direct uit, om een conflict te voorkomen. Ook Schröders partijgenoten, die het niet met hem eens zijn, hielden zich op de vlakte. Zij verdedigden de Bondskanselier tegen de felle kritiek van de oppositie, die het debat gisteren had aangevraagd. Wolfgang Schäuble, buitenlandwoordvoerder van de CDU, en Guido Westerwelle, voorzitter van de FDP, verweten Schröder schijnheiligheid en opportunisme.
Ook internationaal krijgt Schröder weinig steun. Het Europees Parlement besloot gisteren met een overgrote meerderheid, ook van de sociaal-democraten, dat het wapenembargo van kracht moet blijven. Ook Condoleezza Rice, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, sprak zich tegen een opheffing daarvan uit. Dat zou een verkeerd signaal aan China zijn. Zij steunt Fischer in zijn opvatting de beëindiging van het embargo te verbinden met voorwaarden op het gebied van de mensenrechten.
Süddeutsche Zeitung
Schröder: China ist nicht mehr das China von 1989
Der Spiegel
Kuhn stellt sich gegen den Kanzler
Reacties
Geen reacties aanwezig