Grünen houden vast aan wapenembargo China
Nieuws

Achtergrond - 10 maart 2005

(10 maart 2005) De regeringspartij Die Grünen wil dat het heersende wapenembargo tegen China blijft gelden. Dit in tegenstelling tot kanselier Gerhard Schröder, die meerdere keren heeft aangegeven het wapenembargo te willen opheffen. Ook in de Europese Unie is men daarvoor. Een nieuw conflict binnen de regering dreigt.

"De alarmerende ontwikkelingen in de betrekkingen tussen China en Taiwan sterken ons in onze overtuiging dat er geen wapens aan China mogen worden geleverd", aldus fractievoorzitter van Die Grünen Kerstin Sager in de Berliner Zeitung. De Chinese regering heeft plannen een oorlogswet tegen Taiwan in te voeren. Het instandhouden van het embargo geldt wat Die Grünen betreft ook als Brussel besluit het op te heffen. "Op basis van onze bewapeningsrichtlijnen zijn wapenleveranties aan China voor Duitsland ook in de toekomst niet aan de orde."

Het wapenembargo tegen China is in 1989 ingesteld, nadat de Chinese regering de studentenopstand voor meer democratie op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing met veel geweld de kop in had gedrukt. Andere destijds opgelegde sancties zijn inmiddels allemaal opgegeven.

Schröder heeft China al in 2003 toegezegd dat Duitsland zich binnen Europa zal inzetten voor het opheffen van het embargo. Ook destijds maakten Die Grünen daar bezwaar tegen. In december 2004 hebben ook de andere regeringsleiders van de EU China gezegd het embargo te willen opheffen. Het feit dat China nu een oorlogswet tegen Taiwan wil invoeren, verandert daar volgens woordvoerders van de Duitse regering en van de EU niets aan. In de eerste helft van 2005 wil Brussel een definitef besluit nemen. Dit wordt echter bemoeilijkt omdat de Verenigde Staten tegen een opheffing van het wapenembargo zijn en de EU een nieuwe verstoring van de transatlantische betrekkingen wil voorkomen.

Der Spiegel
Grüne stellen sich gegen den Kanzler

Berliner Zeitung
Grüne lehnen Waffenlieferungen an China ab

Handelsblatt
Schäuble warnt vor Rückschlag für transatlantische Beziehungen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger