Schröder wil af van wapenembargo voor China
Nieuwsflash

Achtergrond - 2 december 2003

(2 december 2003) Bondskanselier Schröder heeft tijdens zijn driedaagse staatsbezoek aan China zijn collega minister-president Wen Jiabao laten weten dat hij zich sterk zal maken voor de afschaffing van het EU-wapenembargo voor China, hoewel regeringspartner die Grünen hiermee nog moet instemmen. Het staatsbezoek staat vooral in het teken van de goede betrekkingen tussen beide landen. Schröder wordt naast zijn ministers van Justitie en Verkeer ook vergezeld door een grote handelsdelegatie.

Gerhard Schroeder en Wen Jiabao Het wapenembargo is ingesteld na het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989 toen een studentenprotest voor meer democratie op bloedige wijze de kop werd ingedrukt. Van alle maatregelen die toen zijn genomen door de internationale gemeenschap, staat alleen het wapenembargo nog overeind. Deze staat nu dus ook op het punt beslecht te worden. "Das neue China ist nicht mehr das Tian'anmen-China", liet de bondsregering weten. China is nu een verantwoordelijke partner en men wees op de rol van Peking binnen de Verenigde Naties en de bemiddeling in de atoomstrijd met Noord-Korea. Schröder zegde toe zich binnen Europa sterk te zullen maken voor de afschaffing. Zijn kansen hierop zijn niet slecht, aangezien Frankrijk heeft laten weten vóór te zijn.

Schröder heeft voor de afschaffing van het embargo de instemming van regeringspartner die Grünen nodig, en deze is allesbehalve zeker, gezien de mensenrechtensituatie in het land. In een eerste reactie wees de partij het voorstel van de hand. "Bei den Menschenrechten ist keineswegs alles im grünen bereich", aldus Angelika Beer, partijleider van de Grünen.

Beide landen benadrukten de "außergewöhnlich gute" verhouding die er bestaat tussen Duitsland en China. Het is het vijfde bezoek van Schröder aan China in vier jaar. Het huidige bezoek is vooral een kennismaking met de nieuwe leider van de communistische partij Wen Jiabao, die tevens de minister-president van het land is. Met een handelsvolume van 40 miljard dollar is Duitsland de belangrijkste handelspartner van China in Europa en China de belangrijkste handelspartner van Duitsland in Azië. Uiting van deze verhouding is de bekendmaking dat beide landen nieuwe consulaten zullen openen in China en Duitsland.

Daarnaast is besloten de 'Rechtsstaatdialog', de juridische denktank van beide landen - die sinds 1999 bestaat - met twee jaar te verlengen. Minister van Justitie Zypries liet weten dat Duitsland voor de eerste keer "ein eigenes Kapitel zum Thema Menschenrechten" op de agenda had weten te plaatsen. Er worden echter ook zaken besproken op andere gebieden. Het doel is het Chinese rechtssysteem transparanter en daarmee vestiging van buitenlandse bedrijven makkelijker te maken.

Ook minister van Verkeer Manfred Stolpe is mee. Zijn Chinese collega stelde hem een strategische samenwerking voor bij de modernisering van de spoorwegen. Hoewel het nog onduidelijk is of er tussen Peking en Sjanghai een magneetbaan of een conventionele hogesnelheidslijn wordt aangelegd, één ding is volgens de Chinese minister wel duidelijk: "Het maakt niet uit wat wij besluiten, Duitsland is er in ieder geval bij".

Die Welt
Schröder stellt Peking Ende des EU-Waffenembargos in Aussicht

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Schröder für Ende des Waffenembargos gegen China

Süddeutsche Zeitung
Schröder will Waffenembargo gegen China aufheben

Frankfurter Rundschau
Kanzler will Waffenembargo beenden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger