Bondskanselier Scholz bezoekt China
Kort nieuws - 15 april 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebBondskanselier Olaf Scholz is zondag begonnen aan een driedaags bezoek aan China. Het is zijn tweede bezoek aan het land. De relatie tussen China en Duitsland staat onder druk omdat Duitsland minder afhankelijk van China wil worden. Scholz reist met een handelsdelegatie en bezoekt verschillende bedrijven.
De eerste twee dagen van Scholz' reis naar China staan in het teken van de handel. Hij bezoekt onder meer een vestiging van Bosch in Chongqing en een Duits kunststofbedrijf dat werkt aan duurzame technologieën in Shanghai. Dinsdag zal de kanselier in Peking spreken met president Xi Jinping en premier Li Qiang.
De omgang van Duitsland met China is de afgelopen jaren veranderd. De nieuwe China-strategie, die de regering ontwikkelde, zet vooral in op de-risking, het terugdringen van risico's in de handelsrelatie. De regering wil de handel en de toeleveringsketens diversificeren zodat de afhankelijkheid van China minder wordt en de toeleveringsketens minder kwetsbaar.
In Shanghai pleitte Scholz voor eerlijke concurrentie in de auto-industrie en benadrukte hij het belang van open automarkten in Europa. "Het enige dat altijd duidelijk moet zijn, is dat concurrentie eerlijk moet zijn," zei hij in Shanghai tijdens een discussie met studenten aan de Tongji Universiteit. Lees meer bij Tagesschau
Scholz heeft China maandag ook bekritiseerd voor zijn steun aan Rusland. Hij sprak over het toenemende aantal producten dat China naar Rusland exporteert sinds de aanval op Oekraïne. Scholz benadrukte dat sommige van deze producten, hoewel ze bedoeld zijn voor vreedzame doeleinden, ook militair kunnen worden gebruikt. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig