Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz in Azië: op zoek naar partners naast China

Kort nieuws - 14 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz bezoekt verschillende Aziatische landen met als doel 'diversificatie', uitbreiding van de handelsrelaties met andere landen dan alleen China. Via Vietnam en Singapore reist Scholz naar de G20-top in Indonesië. In Duitsland is veel kritiek op Scholz' recente bezoek aan China en op de Duitse afhankelijkheid van dat land.

"De Aziatisch-Pacifische regio is veel meer dan China", zei kanselier Scholz (SPD) op de Azië-Pacific-conferentie van het Duitse bedrijfsleven in Singapore. "Mijn boodschap is: Duitsland wil graag de economische betrekkingen met uw regio versterken." Naast Scholz zijn ook minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) en de top van het Duitse bedrijfsleven vandaag in Singapore aanwezig.

Dat Duitsland in de woorden van Scholz meer 'diversificatie' in de relaties met Aziatische landen wil, betekent niet dat het zich van China 'loskoppelt', zei de kanselier in Singapore. De betrekkingen met China blijven belangrijk, "deglobalisering is geen optie voor ons". Hij verdedigde zijn bekritiseerde reis naar China van begin deze maand. Zo was de gezamenlijke waarschuwing van Duitsland en China aan Rusland om geen kernwapens te gebruiken een belangrijk signaal, aldus Scholz.

Habeck heeft in Singapore een verklaring over samenwerking in de energiesector ondertekend. Daarnaast drong hij er op de conferentie bij de Duitse ondernemers op aan hun Aziatische handelsbetrekkingen uit te breiden met andere landen dan China. "China richt zich op de hele wereld, de EU op China. We diversificeren ons niet, we maken ons juist nog afhankelijker van China", aldus de minister. Maar ook hij zei dat Duitsland zich niet los kan maken van China. 

In Vietnam benadrukte Scholz zondag het belang van de Duitse betrekkingen met dat land. Vietnam is Duitslands belangrijkste handelspartner in Zuid-Oost-Azië, melden Duitse media, en speelt een "zeer zeer centrale rol" in de Duitse strategie om minder afhankelijk te worden van onder meer Rusland, zei de kanselier in Hanoi. Hij riep de Vietnamese regering tegelijkertijd op zich duidelijk uit te spreken tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Dat heeft het land, dat nauwe betrekking met Rusland onderhoudt, tot nu toe niet gedaan. 

Scholz reist maandagavond naar Indonesië, waar op Bali de G20-top van de belangrijkste industrielanden en opkomende economieën plaatsvindt. Lees meer bij Tagesschau over de bezoeken aan Singapore en Vietnam en bij Handelsblatt en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger