Chinese premier Li Qiang in Berlijn voor regeringsoverleg
Kort nieuws - 19 juni 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Chinese premier Li Qiang is met een delegatie ministers in Berlijn voor regeringsoverleg met kanselier Scholz en Duitse kabinetsleden. Het is voor het eerst in vijf jaar dat de zogenoemde regeringsconsultaties tussen beide landen weer live plaatsvinden. Centraal staan de eonomische betrekkingen, maar naar verwachting wordt ook gesproken over omstreden thema's als mensenrechtenschendingen in China, de Chinese relatie met Rusland en de kwestie-Taiwan.
Premier Li Qiang is bij aankomst in Duitsland ontvangen door bondspresident Steinmeier. Voor vandaag staan gesprekken met Scholz en met vertegenwoordigers van Duitse en Chinese bedrijven gepland. Dinsdag vinden de gesprekken tussen de Duitse en Chinese kabinetten plaats met als thema 'samen duurzaam handelen'.
Met de Duits-Chinese regeringsconsultaties in Berlijn hoopt Scholz de relatie met China te verbeteren. De verhoudingen zijn al langer gespannen. Zo uitte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock in april tijdens een bezoek aan China stevige kritiek op onder meer de mensenrechtensituatie in het land. Dit tot ongenoegen van China. De regering-Scholz heeft in haar regeerakkoord vastgelegd dat ze meer aandacht wil voor mensenrechtenschendingen in de relatie met China.
Ook in de nieuwe Duitse nationale veiligheidsstrategie, die vorige week werd gepresenteerd, verwijt Duitsland China mensenrechten te schenden en de internationale veiligheid "toenemend onder druk" te zetten. Zo willen westerse landen dat China de oorlog in Oekraïne veroordeelt. Ook willen ze veranderingen in de status van Taiwan niet accepteren. China ziet Taiwan als Chinees staatsgebied, Taiwan ziet zichzelf als onafhankelijk. Duitsland heeft Taiwan overigens tot nu toe niet als soevereine staat erkend.
Verder zijn economische beperkingen voor Duitse bedrijven op de Chinese markt de bondsregering al langer een doorn in het oog. Tegelijkertijd heeft Scholz het afgelopen jaar meermaals benadrukt dat Duitsland zich niet van China kan 'loskoppelen'. Want naast concurrent en 'systeemrivaal', zoals Baerbock het land onlangs nog aanduidde, is China ook Duitslands belangrijkste handelspartner en is het land nodig voor de strijd tegen klimaatverandering. Lees meer bij Die Zeit en Tagesschau
Terwijl premier Li Qiang in Berlijn is, is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag in China verrassend ontvangen door president Xi Jinping. Blinken was in Peking voor gesprekken met zijn Chinese collega Qin Gang, om de betrekkingen tussen de VS en China te verbeteren. Xi Jinping ziet vooruitgang in de relatie met de VS, zei hij volgens de Chinese staatstelevisie maandag tegen Blinken. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig