Merkel en Chinese premier bespreken betere handelsbetrekkingen
Kort nieuws - 9 juli 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Chinese premier Li Keqiang is vandaag met een deel van zijn kabinet in Berlijn voor de Duits-Chinese regeringsconsultaties, overleg tussen Duitse en Chinese kabinetsleden. Tegen de achtergrond van de handelsstrijd met de VS hopen Merkel en het Duitse bedrijfsleven op een betere markttoegang in China.
Voorafgaand aan zijn bezoek aan Duitsland heeft premier Li Keqiang laten weten dat China zich meer open wil stellen voor buitenlandse investoren. In een gastbijdrag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung pleitte de premier zaterdag voor nauwere samenwerking met Duitsland en zei hij dat hij zich inzet voor een gelijke behandeling van buitenlandse en Chinese bedrijven. Duitse bedrijven in China klagen al langer over een toename van problemen op de Chinese markt.
China is Duitslands belangrijkste handelpartner. Autoconcerns als Daimler, BMW en Volkswagen en veel Duitse middenstandsbedrijven danken een groot deel van hun winst aan de handel met China. De afgelopen dagen is de handelsstrijd tussen de VS en China geëscaleerd, beide landen hebben elkaar importheffingen opgelegd. Eerder deden de VS en de EU dat ook al.
Merkel en Li Keqiang spreken maandag eerst met elkaar, voor de regeringsconsultaties met verschillende kabinetsleden beginnen. Het is de vijfde keer sinds 2011 dat Duitsland zulk overleg met China voert. Beide landen tekenen maandag verschillende handelsverdragen. 's Avonds bezoeken beide regeringsleiders het Duits-Chinees Economisch Forum voor vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit beide landen. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig