Duitslandweb logo Duitslandweb

Voorgesprek G20-top: Merkel wil betere markttoegang tot China

Kort nieuws - 6 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Merkel wil dat Duitse ondernemers betere toegang tot de Chinese markten krijgt. Dat heeft ze in een voorgesprek voor de G20-top met de Chinese president Xi Jinping in Berlijn gezegd. 

Merkel heeft het belang van de markttoegang tot China voor Duitse bedrijven in het gesprek  met Xi benadrukt. Dit onderwerp heeft verschillende keren tot irritaties tussen beide landen geleid, bijvoorbeeld bij een bezoek van toen nog minister van Economische Zaken Gabriel aan China in november. De Duitse kririek op de Chinese concurrentievoorwaarden voor Duitse bedrijven viel toen in verkeerde aarde. Veel Duitse ondernemers klagen over de slechte toegang tot de Chinese markt, gebrek aan rechtszekerheid en beperkte internettoegang. China was op zijn beurt ontstemd toen Duitsland eind vorig jaar de overname van de Duitse chipproducent Aixtron door Chinese investeerders verbood. China is Duitslands belangrijkste handelpartner en andersom is Duitsland de belangrijkste handelspartner van China in Europa. Beide landen hebben vorig jaar voor bijna 170 miljard euro handel met elkaar gedreven. 

Xi benadrukte woensdag in zijn gesprek met Merkel dat zijn land beter met Duitsland wil samenwerken op het gebied van economie, handel en financiën en ook bij terreurbestrijding. Merkel en Xi kondigden nauwere samenwerking aan, zoals gezamenlijke economische projecten in Afrika, daaronder een waterkrachtcentrale in Angola.

Merkel en Xi spraken verder met elkaar over de spanningen rond Noord-Korea en ze bereidden de G20-top voor die vrijdag in Hamburg begint. China was voor Duitsland voorzitter van de G20 en geldt als belangrijke partner in het welslagen van de top nu de relatie met de VS moeilijker is geworden. Ook bezochten Merkel en Xi samen in de Zoo van Berlijn de panda's die Duitsland van China heeft gekregen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger