Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz krijgt van Xi geen toezeggingen over Oekraïne

Kort nieuws - 17 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz en de Chinese president Xi Jinping hebben dinsdag ruim drie uur met elkaar gesproken - ongewoon lang. Maar toezeggingen met betrekking tot Oekraïne kreeg de kanselier niet. 

Voor Duitsland was de oorlog in Oekraïne het belangrijkste thema van de politieke gesprekken in China, melden Duitse media. Beide landen spraken af zich in te zetten voor vrede in Oekraïne, maar welke rol China daarbij speelt, bleef ook na het gesprek tussen Scholz en Xi onduidelijk. Xi heeft in ieder geval niet toegzegd aanwezig te zijn bij een in juni geplande vredesconferentie in Zwitserland. 

De bedoeling is dat aan de conferentie in Zwitserland juist ook landen deelnemen die Rusland gunstig gezind zijn. China geldt als een van de belangrijkste bondgenoten van Rusland.

Scholz kondigde vooraf aan dat hij Xi zou aanspreken op de Chinese levering van dual-use goederen aan Rusland, die zowel civiel als militair gebruikt kunnen worden. Xi ging daarop niet in, maar liet in een verklaring weten dat China geen partij in de oorlog is. 

Tijdens zijn driedaagse bezoek aan China pleitte de Duitse kanselier verder voor nauwere samenwerking met China in de strijd tegen klimaatverandering. De economische banden met China zijn voor Duitsland eveneens van groot belang. Scholz werd tijdens zijn reis begeleid door een handelsdelegatie.

Duitsland heeft weliswaar een nieuwe China-strategie, die vooral inzet op de-risking, het terugdringen van risico's in de handelsrelatie. De bondsregering wil de handel en de toeleveringsketens diversificeren. Maar nog steeds is de Duitse economie, vooral de auto-industire, behoorlijk afhankelijk van China. In Shanghai pleitte Scholz daarom eerder deze week voor eerlijke concurrentievoorwaarden voor de Duitse auto-industrie in China. Lees meer bij Tagesschau en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger