Duitslandweb logo Duitslandweb

China hoopt op continuïteit betrekkingen onder kanselier Scholz

Kort nieuws - 22 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In een telefoongesprek met bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft de Chinese president Xi Jinping de hoop uitgesproken dat de Duits-Chinese betrekkingen "op koers blijven". Het was het eerste telefoongesprek tussen beide regeringsleiders sinds Scholz' aantreden eerder deze maand. 

Xi wil de "uitstekende traditie van de top-leiderschapsstijl bewaren", zo citeren Chinese staatsmedia de president. Daarmee spreekt hij de hoop uit dat net als onder Merkel de Duits-Chinese betrekkingen worden bepaald door de regeringsleiders - Xi en Scholz - en niet door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De opmerking is gericht tegen de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen), leggen Duitse media uit. Zij kondigde eerder een hardere koers tegen China aan.

Xi heeft in zijn gesprek met Scholz verder benadrukt dat hij regionale problemen "in dialoog" wil oplossen en een "Koude Oorlog-mentaliteit" afkeurt, zo meldde de Chinese staatstelevisie. Ook wil hij meer en nieuwe samenwerking met Duitsland, zoals op het gebied van duurzame energie en digitalisering. 

De Duitse regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit gaf slechts een korte verklaring over het gesprek tussen Xi en Scholz en noemde de thema's die besproken zijn, waaronder de verdieping van de bilaterale betrekkingen, economische samenwerking en de ontwikkeling van de relatie tussen China en de EU.

De nieuwe Duitse regering heeft in haar regeerakkoord vastgelegd dat mensenrechten een zwaartepunt vormen in het buitenlands beleid, met name ook in de relatie met China. Tegelijkertijd is Duitsland economisch afhankelijk van goede betrekkingen met China, Duitslands belangrijkste handelspartner.

Door de mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren en de inperking van de democratische rechten in Hongkong ligt China onder vuur. De Verenigde Staten hebben onlangs een diplomatieke boycot tegen de Olympische Winterspelen in China aangekondigd. Scholz heeft tot nu toe ontwijkend gereageerd op vragen of Duitsland zich bij die boycot aansluit. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.


Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.


Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.


Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger