Duitslandweb logo Duitslandweb

China boos over dictator-uitspraak Baerbock

Kort nieuws - 19 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

China heeft harde kritiek geuit op de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) omdat ze de Chinese president Xi Jinping een dictator heeft genoemd. De Chinese regering heeft de Duitse ambassadeur inmiddels op het matje geroepen.

Baerbock gaf vorige week tijdens een bezoek aan de VS een interview aan de Amerikaanse zender Fox News. Daar vroeg ze zich af, als de Russische president Poetin de oorlog tegen Oekraïne zou winnen, wat dat voor teken zou geven "aan andere dictatoren in de wereld, zoals aan Xi, de president van China". Daarom moet Oekraïne de oorlog winnen, aldus Baerbock. 

De uitspraak is een "openlijke politieke provocatie", aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Wat Baerbock zei, is "absurd en schendt de waardigheid van China zeer ernstig", verklaarde een woordvoerder. Gisteren werd bekend dat het ministerie de Duitse ambassadeur zondag op het matje heeft geroepen. China reageerde in juni net zo verontwaardigd toen de Amerikaanse president Biden Xi een dictator noemde.  

Baerbock wilde niet op de Chinese kritiek reageren. "Ik heb er kennis van genomen", zei ze in New York, waar ze de algemene vergadering van de VN bijwoont. Baerbock staat er om bekend harder in haar oordeel over China te zijn dan kanselier Scholz (SPD). In de China-strategie die de bondsregering in juli presenteerde, zijn de formuleringen minder scherp dan Baerbock had gewild, aldus Duitse media. China is de belangrijkste handelspartner van Duitsland. Lees meer bij Die Zeit en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger