Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Baerbock brengt heikel bezoek aan China

Kort nieuws - 13 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) is begonnen aan een tweedaags kennismakingsbezoek aan China.

Voorafgaand aan haar bezoek zei Baerbock dat ze zich een preciezer beeld wil vormen van "het spanningsveld tussen politieke controle en economische openheid" in China, nu de coronabeperkingen zijn weggevallen.

De minister staat bekend om haar kritiek op China, terwijl kanselier Scholz juist een mildere toon aanslaat. Toen Scholz in november vorig jaar Peking bezocht, wekte Baerbock de indruk daar niet blij mee te zijn. Ze gaf hem toen openlijk de opdracht China er op te wijzen dat de Duits-Chinese samenwerking is gebaseerd op eerlijke concurrentie, mensenrechten en erkenning van het internationaal recht. Het maakte duidelijk dat Baerbock en Scholz wat China betreft niet op één lijn zitten.

De reis van Baerbock komt een week na het bezoek van Macron aan de Chinese president Xi Jinping. Op dat bezoek kwam veel kritiek omdat het wel erg vriendschappelijk was en Macron suggereerde dat de EU in de kwestie-Taiwan niet te veel aan de leiband van de Verenigde Staten moet lopen.

Baerbock begint haar bezoek in de havenstad Tianjin. Ook zal ze een school bezoeken en langsgaan bij een Duits bedrijf dat windturbines produceert. Vrijdag staat een aantal politieke gesprekken in Peking op het programma. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche Zeitung (betaalmuur)

Reacties

Ron - 13 april 2023 14:11

Onder aanvoering van Groot-Brittannië en Duitsland vormden acht landen uiteindelijk een 50.000 man sterke troepenmacht die een einde maakte aan de Bokseropstand. Half augustus 1900 werd de belegering van de ambassadewijk in Peking na 55 dagen gebroken. De coalitie werd overigens niet alleen gevormd door westerse landen, ook het Japanse Keizerrijk leverde manschappen.
Fijn dat Duitsland de relatie met China wil verbeteren. Duidelijk is dat de soevereiniteit van China gerespecteerd wordt.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger