Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitse China-strategie moet kompas zijn'

Kort nieuws - 17 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft richtlijnen opgesteld voor de omgang met China. De China-strategie zet vooral in op de-risking, het terugdringen van risico's in de handelsrelatie. De regering wil de handel en de toeleveringsketens diversificeren zodat de afhankelijkheid van China minder wordt en de toeleveringsketens minder kwetsbaar.

Ook wil de regering het bedrijfsleven bewust maken van mogelijke risico's in de handel met China. De geopolitieke belangen moeten steeds worden meegewogen. Uit China's strategieplannen en uit uitlatingen van de partijtop valt op te maken dat China ernaar streeft 'economische en technologische afhankelijkheden te creëren' om die vervolgens in te zetten om politieke doelen te bereiken, staat in de strategie.

China is de belangrijkste handelspartner voor Duitsland. Behalve een belangrijke afzetmarkt, bijvoorbeeld voor de auto-industrie, is het ook een belangrijke leverancier van grondstoffen en halffabrikaten. Duitse ondernemingen investeren op grote schaal in China en andersom investeert China ook flink in Duitsland.

Bij kritische infrastructuur is extra voorzichtigheid geboden, waarschuwt de bondsregering. Chinese bedrijven en personen zijn verplicht om samen te werken met hun overheid en de veiligheidsdiensten. In een nieuwe Duitse wet wordt vastgelegd welke sectoren en welke bedrijven tot de kritische infrastructuur worden gerekend. Daarvoor kondigt de regering strengere regels aan.

Mensenrechten

Dat China in toenemende mate een systeemrivaal is, blijkt uit het feit dat Duitsland en China verschillende denkbeelden hebben over de principes van de internationale orde, schrijft de regering in het strategiedocument. Daarbij relativeert China volgens de regering de grondvesten van die orde, zoals bijvoorbeeld de mensenrechten. Ook wordt de positie van de communistische partij steeds sterker en dat gaat gepaard met inperking van burgerrechten en persvrijheid, constateert de regering in het stuk.

In de eigen regio ageert de grootmacht steeds offensiever en stelt volkenrechtelijke basisprincipes ter discussie, aldus de bondsregering, daarbij doelend op Taiwan. Duitsland wil de handelsbetrekkingen met Taiwan uitbouwen en waarschuwt China dat de positie van Taiwan alleen op vreedzame wijze en met wederzijdse instemming mag veranderen. 

De strategie is een compromis tussen aan de ene kant de SPD, die de handelsbetrekkingen voorrang geeft, en aan de andere kant de FDP en de Groenen, die wijzen op de geopolitieke risico's en de slechte mensenrechtensituatie in China. Kanselier Olaf Scholz (SPD) heeft zich het afgelopen jaar steeds ingezet voor de handelsrelatie, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Die Grünen) herhaaldelijk klare taal sprak en China aansprak op de situatie van bijvoorbeeld de Oeigoeren in het land. Volgens Baerbock kan de nieuwe strategie een kompas zijn voor het Duitse bedrijfsleven en voor de overheid. Lees meer bij Der Spiegel

Zie ook de Duitse China-strategie

Zie ook op Duitslandweb: Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Lees Duitse reacties op de strategie bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger