Duitslandweb logo Duitslandweb

'Scholz plant top met Chinese premier in juni in Berlijn'

Kort nieuws - 26 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz heeft de Chinese minister-president Li Qiang uitgenodigd voor topoverleg in juni in Berlijn. Dat melden Duitse media. De relatie tussen beide landen is gespannen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock uitte eerder deze maand tijdens een bezoek aan China stevige kritiek op onder meer de mensenrechtensituatie in het land.

Premier Li Qiang komt op 20 juni naar Duitsland voor Duits-Chinese regeringsconsultaties, bilateraal overleg tussen de kabinetten van beide landen, meldt Der Spiegel. Ze spreken dan onder meer over klimaatbeleid en over de kwestie-Taiwan, melden andere media. Zo zou Scholz duidelijk willen maken dat veranderingen in de status van Taiwan niet worden geaccepteerd. China ziet Taiwan als Chinees staatsgebied, Taiwan ziet zichzelf als onafhankelijk. Duitsland heeft Taiwan overigens tot nu toe niet als soevereine staat erkend.

Met de top hoopt Scholz de relatie met China te verbeteren, aldus Der Spiegel. De verhoudingen zijn al langer gespannen. Naast de kwestie-Taiwan spelen ook de Chinese betrekkingen met Rusland - het Westen wil onder meer dat China de oorlog in Oekraïne veroordeelt - en de schendingen van mensenrechten in China een rol. Baerbocks kritiek daarop zorgde in China voor irritaties.

Scholz' regering zet in op 'diversificatie' van de relaties met Aziatische landen, uitbreidingen van de handelsbetrekkingen met andere landen dan alleen China. Zo was de kanselier eind vorig jaar in Vietnam, Singapore en Indonesië en in maart in Japan. Maar Duitsland zal zich niet van China 'loskoppelen', zei Scholz daar in november over. Want naast concurrent en 'systeemrivaal', zoals Baerbock het land onlangs nog aanduidde, is China ook Duitslands belangrijkste handelspartner en is het land nodig voor de strijd tegen klimaatverandering. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger