Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz en kabinetsleden op bezoek in Tokio

Kort nieuws - 20 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland en Japan hebben afgesproken om meer te gaan samenwerken, met name op het vlak van defensie en economie. Dat voornemen spraken beide regeringen uit tijdens Duits-Japanse regeringsconsultaties, waarvoor bondskanselier Olaf Scholz afgelopen weekend met zes ministers afreisde naar Tokio.

De Duitse kabinetsleden – onder wie ministers Christian Linder (Financiën), Annalena Baerbock (Buitenlandse Zaken) en Robert Habeck (Economie) – zaten zo'n 26 uur in het vliegtuig voor een bezoek dat nog geen dag duurde. Toch spraken Scholz en de Japanse premier Fumio Kishida van een succesvolle ontmoeting. Scholz omschreef Japan als een belangrijke 'waardepartner', terwijl Kishida stelde dat de onderlinge band 'sterker is dan ooit'.

Scholz en Kishida spraken af om op defensiegebied meer te gaan samenwerken. Zowel Duitsland als Japan wil de komende jaren fors gaan investeren in het leger. Door de Tweede Wereldoorlog ligt dat in beide landen gevoelig, maar de opkomst van China zorgde in Japan voor een politieke ommezwaai en na de Russische invasie in Oekraïne kondigde Scholz aan meer te willen besteden aan het leger.

Op economisch vlak willen Duitsland en Japan onder meer kennis gaan delen over het beschermen van technologieën en het tegengaan van bedrijfsspionage – een (impliciete) verwijzing naar China.

Duitsland houdt regerinsconsultaties met meerdere landen, ook met Nederland. Lees meer bij Tagesschau.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger