Scholz en kabinetsleden op bezoek in Tokio
Kort nieuws - 20 maart 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitsland en Japan hebben afgesproken om meer te gaan samenwerken, met name op het vlak van defensie en economie. Dat voornemen spraken beide regeringen uit tijdens Duits-Japanse regeringsconsultaties, waarvoor bondskanselier Olaf Scholz afgelopen weekend met zes ministers afreisde naar Tokio.
De Duitse kabinetsleden – onder wie ministers Christian Linder (Financiën), Annalena Baerbock (Buitenlandse Zaken) en Robert Habeck (Economie) – zaten zo'n 26 uur in het vliegtuig voor een bezoek dat nog geen dag duurde. Toch spraken Scholz en de Japanse premier Fumio Kishida van een succesvolle ontmoeting. Scholz omschreef Japan als een belangrijke 'waardepartner', terwijl Kishida stelde dat de onderlinge band 'sterker is dan ooit'.
Scholz en Kishida spraken af om op defensiegebied meer te gaan samenwerken. Zowel Duitsland als Japan wil de komende jaren fors gaan investeren in het leger. Door de Tweede Wereldoorlog ligt dat in beide landen gevoelig, maar de opkomst van China zorgde in Japan voor een politieke ommezwaai en na de Russische invasie in Oekraïne kondigde Scholz aan meer te willen besteden aan het leger.
Op economisch vlak willen Duitsland en Japan onder meer kennis gaan delen over het beschermen van technologieën en het tegengaan van bedrijfsspionage – een (impliciete) verwijzing naar China.
Duitsland houdt regerinsconsultaties met meerdere landen, ook met Nederland. Lees meer bij Tagesschau.
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig