Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock wil van G7 duidelijk signaal naar China en Rusland

Kort nieuws - 17 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) wil dat van de G7-top, die vandaag in Japan begint, een duidelijk signaal uitgaat naar China en Rusland. Ze dringt ook aan op een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van China en de Verenigde Staten.

"Nu gaat het erom Poetin onze vastberadenheid te laten zien, dat hij zijn doelen ook niet door uitputting en vermoeidheid zal bereiken", zei Baerbock voorafgaand aan de G7-top. In het Japanse vakantieoord Karuizawa spreekt ze met haar collega's uit Japan, Frankrijk, Italië, Canada, de VS en Groot-Brittannië onder meer over de oorlog in Oekraïne en het conflict over Taiwan.

Baerbock noemt de G7-landen een 'continu crisisteam' dat voortdurend nieuwe maatregelen neemt tegen Rusland en ter ondersteuning van Oekraïne. Voorafgaand aan de driedaagse top hebben de ministers tijdens een diner achter gesloten deuren over China gesproken, dat vorige week een militaire oefening bij Taiwan hield. China ziet Taiwan als Chinees staatsgebied, Taiwan ziet zichzelf als onafhankelijk. Duitsland heeft Taiwan tot nu toe niet als soevereine staat erkend. 

Als het aan Baerbock ligt, vindt binnenkort een ontmoeting plaats tussen de Chinese en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken, Qin Gang en Antony Blinken, zei ze zondag op de Duitse tv-zender ZDF. Daar heeft ze vorige week tijdens haar bezoek aan China ook voor gepleit, zei ze. De relatie tussen China en de VS is gespannen nadat de Amerikanen in februari een Chinese spionageballon uit de lucht hadden gehaald. Een bezoek van Blinken aan China werd destijds afgezegd. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel

 

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger