Duitslandweb logo Duitslandweb

G7-top: Ministers waarschuwen voor hongersnood

Kort nieuws - 16 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 hebben zaterdag na hun overleg in het Noord-Duitse Weissenhaus gewaarschuwd voor wereldwijde voedseltekorten. Die dreigen als Oekraïne geen graan kan exporteren. Duitsland is momenteel voorzitter van de G7, de groep van zeven vooraanstaande industrielanden.

De conferentie op Schloss Weissenhaus aan de Oostzeekust duurde drie dagen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei in een afsluitende persconferentie dat de groep een duidelijke keuze heeft gemaakt voor de verdediging van het volkenrecht. De G7 zal Oekraïne zolang als nodig militair ondersteunen in de oorlog tegen Rusland, aldus Baerbock. "Grensveranderingen die Rusland met militair geweld wil afdwingen, zullen we nooit accepteren", citeert omroep Deutsche Welle de minister. 

De ministers van de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland Italië, Japan en Canada hebben ook gezocht naar oplossingen voor de voedselcrisis die ontstaat als de wereld niet meer over graan uit Oekraïne kan beschikken. Baerbock sprak van een 'graanoorlog'. De landen willen Oekraïne helpen om de graanproductie in stand te houden en het graan het land uit te krijgen. Ook hebben ze toegezegd meer bij te dragen aan het wereldvoedselprogramma. Lees meer in de G7-slotverklaring over voedselzekerheid

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba was ook bij het overleg in Weissenhaus. Van 26 tot 28 juni komen de regeringsleiders van de G7 bijeen in Schloss Elmau in Beieren. Na de G7-top in Sleeswijk-Holstein kwamen de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken samen in Berlijn, onder meer om over de toetreding van Finland en Zweden tot het bondgenootschap te spreken.  Lees meer bij Deutsche Welle

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger