G7-landen steunen klimaatclub kanselier Scholz
Kort nieuws - 29 juni 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe G7-landen hebben tijdens de top in het Beierse Elmau hun steun uitgesproken voor een internationale klimaatclub, een voorstel van bondskanselier Scholz. De bedoeling is dat de deelnemende landen het voortouw nemen bij klimaatbescherming.
Tijdens de G7-top is het fundament voor de internationale klimaatclub gelegd, zei Scholz dinsdag tijdens de afsluitende persconferentie. De club moet aan het eind van het jaar zijn opgericht en "ertoe bijdragen dat we ons aan onze klimaatverplichtingen kunnen houden", aldus de kanselier. De club staat open voor landen die de klimaatdoelen van Parijs uit 2015 onderschrijven en een "ambitieus klimaatbeleid" voor de hele wereld willen bereiken, aldus Scholz. Hij leidde de G7-top, Duitsland is dit jaar voorzitter van dit informele forum van zeven vooraanstaande industrielanden - Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Canada en de VS - en de EU.
Een van de doelen van de klimaatclub is vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Ook willen de deelnemers het verplaatsen van productie naar landen met minder strenge klimaateisen tegengegaan en industrieën klimaatneutraler maken. De G7-staten willen bovendien met energiepartnerschappen armere landen helpen klimaatneutraler te worden, onder meer met financiële steun en het delen van kennis. Met Zuid-Afrika is zo'n energiepartnerschap gesloten, zei Scholz, met India, Indonesië, Senegal en Vietnam worden zulke samenwerkingen nu gepland.
India, Argentinië, Zuid-Afrika, Senegal (voorzitter Afrikaanse Unie) en Indonesië (voorzitter G20) waren tijdens de tweede dag van de G7-top aangeschoven. Scholz wilde daarmee eensgezindheid en samenwerking van democratieën wereldwijd versterken, zei hij aan het eind van de top. Het wordt ook geduid als een poging om te zorgen dat deze landen de sancties tegen Rusland niet ondermijnen.
Tijdens zijn afsluitende persconferentie benadrukte Scholz het belang van de samenwerking en de eensgezindheid van de G7-landen in hun veroordeling van de Russische inval in Oekraïne en de steun aan dat land, ook op de langere termijn. Hij sprak van financiële, humanitaire en militaire steun en over een Marshall-plan dat de G7 en de EU voor Oekraïne ontwikkelen. Verder hebben de G7-landen afspraken gemaakt om de honger in de wereld tegen te gaan. Ze investeren daarin 4,5 miljard dollar. Ze willen onder meer samen met de VN ervoor zorgen dat graan en mest uit Oekraïne worden vervoerd, zei Scholz. Door de oorlog kunnen veel voorraden op dit moment het land niet verlaten. Lees meer bij Die Zeit, Tagesschau en bekijk de personferentie van Scholz bij Der Spiegel
"There can't — and won't — be a return to the time before the war," Chancellor Olaf Scholz said in his closing statement at the G7 Summit on the relationship with Russia. pic.twitter.com/L8bMu7GxMN
— DW Politics (@dw_politics) June 28, 2022
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig