Duitslandweb logo Duitslandweb

G7-landen steunen klimaatclub kanselier Scholz

Kort nieuws - 29 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De G7-landen hebben tijdens de top in het Beierse Elmau hun steun uitgesproken voor een internationale klimaatclub, een voorstel van bondskanselier Scholz. De bedoeling is dat de deelnemende landen het voortouw nemen bij klimaatbescherming.

Tijdens de G7-top is het fundament voor de internationale klimaatclub gelegd, zei Scholz dinsdag tijdens de afsluitende persconferentie. De club moet aan het eind van het jaar zijn opgericht en "ertoe bijdragen dat we ons aan onze klimaatverplichtingen kunnen houden", aldus de kanselier. De club staat open voor landen die de klimaatdoelen van Parijs uit 2015 onderschrijven en een "ambitieus klimaatbeleid" voor de hele wereld willen bereiken, aldus Scholz. Hij leidde de G7-top, Duitsland is dit jaar voorzitter van dit informele forum van zeven vooraanstaande industrielanden - Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Canada en de VS - en de EU.

Een van de doelen van de klimaatclub is vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Ook willen de deelnemers het verplaatsen van productie naar landen met minder strenge klimaateisen tegengegaan en industrieën klimaatneutraler maken. De G7-staten willen bovendien met energiepartnerschappen armere landen helpen klimaatneutraler te worden, onder meer met financiële steun en het delen van kennis. Met Zuid-Afrika is zo'n energiepartnerschap gesloten, zei Scholz, met India, Indonesië, Senegal en Vietnam worden zulke samenwerkingen nu gepland.

India, Argentinië, Zuid-Afrika, Senegal (voorzitter Afrikaanse Unie) en Indonesië (voorzitter G20) waren tijdens de tweede dag van de G7-top aangeschoven. Scholz wilde daarmee eensgezindheid en samenwerking van democratieën wereldwijd versterken, zei hij aan het eind van de top. Het wordt ook geduid als een poging om te zorgen dat deze landen de sancties tegen Rusland niet ondermijnen.

Tijdens zijn afsluitende persconferentie benadrukte Scholz het belang van de samenwerking en de eensgezindheid van de G7-landen in hun veroordeling van de Russische inval in Oekraïne en de steun aan dat land, ook op de langere termijn. Hij sprak van financiële, humanitaire en militaire steun en over een Marshall-plan dat de G7 en de EU voor Oekraïne ontwikkelen. Verder hebben de G7-landen afspraken gemaakt om de honger in de wereld tegen te gaan. Ze investeren daarin 4,5 miljard dollar. Ze willen onder meer samen met de VN ervoor zorgen dat graan en mest uit Oekraïne worden vervoerd, zei Scholz. Door de oorlog kunnen veel voorraden op dit moment het land niet verlaten. Lees meer bij Die ZeitTagesschau en bekijk de personferentie van Scholz bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.


Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.


Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.


Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger