
G7-landen richten klimaatclub op
Kort nieuws - 13 december 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe staatshoofden en regeringleiders van de G7-landen hebben maandag ingestemd met het voorstel van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz om een internationale klimaatclub op te richten. Hoofddoel van de zogeheten Klimaclub is de CO2-uitstoot in de industriesector te verminderen.
Dat maakte Scholz bekend na afloop van een virtuele bijeenkomst van de G7-leiders. De club wil een nog snellere uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015, om zo de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. Met gezamenlijke regels moet vooral de industrie klimaatvriendelijker worden.
Naast de G7 zelf, bestaande uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, mogen ook andere landen – onafhankelijk van grootte, economische ontwikkelingsgraad of politieke stelsel – tot de klimaatclub toetreden. "Het is absoluut niet als exclusieve club bedoeld", benadrukte de bondskanselier. Scholz heeft daarnaast uitdrukkelijk China uitgenodigd ook lid te worden. China is het land dat wereldwijd de grootste hoeveelheid aan schadelijke broeikasgassen uitstoot, gevolgd door de Verenigde Staten en India. De G7-landen zijn voor ongeveer een vijfde van de wereldwijde CO2-uitstoot verantwoordelijk. Lees meer bij Der Spiegel en Bundesregierung
Wir haben uns in Elmau darauf verständigt, den #Klimaclub bis Ende des Jahres zu gründen. Unser Ziel ist, die verschiedenen politischen Ansätze zusammenzuführen. #Klimaschutz soll zu einem Wettbewerbsvorteil werden, damit sich immer mehr Staaten anschließen.
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) June 28, 2022
Lees meer over 'Politiek':

Merz levert, maar niet voor iedereen
Merz' begrotingsplannen zijn 'de eerste regendruppel op droge grond' voor de Duitse economie, schrijft columnist en econoom Brzeski.

Podcast Achtung: Duits Israëlbeleid ter discussie
In deze podcast bespreken we twee onderwerpen: het Duitse Israëlbeleid en boulevardblad Bild.

Duitse politici lijden onder geweld en agressie
Beledigingen en geweld tegen Duitse politici nemen flink toe. Steeds vaker stoppen ze met hun werk.

Problemen bij de strengere Duitse grenscontroles
Duitsland heeft strengere grenscontroles ingevoerd. Die leveren praktische en juridische problemen op.
Reacties
Geen reacties aanwezig