Duitslandweb logo Duitslandweb

Kanselier Scholz spreekt op internationale klimaattop

Kort nieuws - 7 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Meer dan honderd staatshoofden en regeringsleiders zijn in Egypte bijeen voor de internationale klimaatconferentie COP27. Kanselier Scholz komt maandagmiddag aan het woord. 

Scholz zal eerst een speech houden en daarna deelnemen aan verschillende multilaterale bijeenkomsten. Internationale samenwerking op het gebied van klimaatbescherming is belangrijk voor de kanselier, schrijft Tagesschau. Toch zal Scholz zich ook moeten verantwoorden. Duitsland is door de energiecrisis weer meer fossiele brandstoffen zoals kolen en gas gaan gebruiken. Tegelijkertijd hamert Duitsland er bij opkomende- en ontwikkelingslanden op geen kolen te gebruiken. 

De Duitse coalitie heeft in haar regeerakkoord ambitieuze klimaatdoelen gesteld. Zo moet in 2030 80 procent van de elektriciteit uit duurzame bronnen komen. Maar de uitwerking van het klimaatbeleid verloopt nog niet soepel. Meerdere ministeries lieten recent weten hun doelen niet te halen. Vooral in de verkeerssector is de uitstoot nog veel te hoog. 

Met het huidige klimaatbeleid wereldwijd dreigt een opwarming van de aarde een stuk slechter uit te pakken dan de maximaal 1,5 graad die landen zich eerder ten doel hadden gesteld. "De mensheid stevent af op een afgrond, naar een opwarming van meer dan 2,5 graden, met verwoestende gevolgen voor ons leven op de enige planeet die we hebben", zei minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) aan het begin van de klimaattop in de badplaats Sharm El-Sheikh afgelopen weekend. "De wereld heeft alle benodigde instrumenten bij de hand om de klimaatcrisis te beperken tot een opwarming 1,5 graad", aldus Baerbock. Ook de Klimaschutzbeauftragte Jennifer Morgan, die de regering over klimaatzaken adviseert, stelt dat er ondanks de huidige energiecrisis een "versnelling en verhoging van de ambitie nodig is". Lees meer bij Tagesschau en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger