G7-leiders spreken met president Zelensky
Kort nieuws - 27 juni 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebIn het Zuid-Duitse slot Elmau is zondag de driedaagse G7-top begonnen. De gasten werden typisch Beiers ontvangen door een erehaag van mensen in klederdracht. Vanmorgen praten de regeringsleiders via een videoverbinding met de Oekraïense president Zelensky.
De top van de grote industrielanden Verenigde Staten, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Canada en Duitsland staat vooral in het teken van de oorlog in Oekraïne. Ook wordt er gesproken over de klimaat-, voedsel- en energiecrisis. De EU is ook vertegenwoordigd op de top.
Aan het begin van de top temperde de Duitse bondskanselier Scholz de verwachtingen. "Elmau ligt in de bergen, maar bergen verzetten zullen we hier niet doen." Hij benadrukte zondag dat de eenheid van de G7 een heel belangrijk signaal is aan de Russische president Poetin. De Amerikaanse president Biden onderstreepte dat, na een bilateraal overleg met Scholz. Biden was voor de eerste keer sinds zijn aantreden in Duitsland. Hij bedankte Scholz voor de belangrijke rol die hij als kanselier speelt bij het creëren van eenheid.
Op de tweede dag van de top schuiven enkele gasten aan, die Scholz heeft uitgenodigd. Dit zijn India, Argentinië, Zuid-Afrika, Senegal (voorzitter Afrikaanse Unie) en Indonesië (voorzitter G20). Scholz wil zo eensgezindheid en samenwerking van democratieën wereldwijd versterken. Het wordt ook geduid als een poging om te zorgen dat deze landen de sancties tegen Rusland niet ondermijnen.
De Oekraïense president Zelensky heeft maandag via een videoverbinding met de regeringsleiders gesproken. Hij zou hen onder meer om luchtafweersystemen hebben gevraagd, meldt Tagesschau. De verwachting is dat de G7-leiders nieuwe sancties afspreken tegen Rusland. De VS, het VK, Canada en Japan roepen op tot een importverbod op Russisch goud. Ze hopen dat de rest van de landen zich daarbij aansluit.
In Berlijn bezetten maandagochtend ongeveer 40 klimaatactivisten het ministerie van Financiën als protest tegen de G7-top. Ze eisen meer klimaatbeleid van hun regering. Volgens hen heeft Duitsland een 'historische verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis en als één van de G7-landen een enorme invloed op de wereldpolitiek'. Ook in München en Garmisch-Partenkirchen, waar de top plaatsvindt, waren zondag enkele protesten. Lees meer bij Tagesschau en ZDF
Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut sprak zondagavond bij Nieuwsuur over de G7-top:
De hele wereld wordt inmiddels geraakt door de oorlog in Oekraïne. En dus staat die oorlog hoog op de agenda van de #G7. Met als voorzitter Duitsland. Wat staat er op de agenda? #Nieuwsuur pic.twitter.com/CIqhFzlBgP
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) June 26, 2022
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig