Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz en Macron spreken Zelensky in Parijs

Kort nieuws - 9 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz en de Franse president Macron hebben woensdag in Parijs met Zelensky gesproken. De Oekraïense president vraagt de Europese partners onder meer om gevechtsvliegtuigen.

Voor Zelensky woensdag in Parijs arriveerde, was hij in Londen, waar hij met de Britse premier Sunak en met koning Charles III sprak. Net als bij Scholz en Macron in Parijs vroeg hij daar om de levering van meer wapens en van gevechtsvliegtuigen. In Parijs zei Zelensky tegen Macron en Scholz: "Emmanuel, hoe eerder onze piloten moderne vliegtuigen krijgen, en Olaf, hoe sterker onze pantsercoalitie wordt, des te sneller eindigt deze agressie van Rusland."

Scholz en Macron lieten zich woensdagavond niet uit over het verzoek van Oekraïne om gevechtsvliegtuigen. Beide regeringsleiders beloofden Oekraïne steun zolang die nodig is. "Het blijft erbij: Rusland mag deze oorlog niet winnen", aldus Scholz. Ook zei hij dat Oekraïne bij de Europese familie hoort. Groot-Brittannië heeft ook nog geen gevechtsvliegtuigen toegezegd, al liet Sunak weten dat het Britse ministerie van Defensie nagaat wat er eventueel beschikbaar is.

Zelensky is vandaag te gast bij de EU-top in Brussel. Daar heeft hij in een emotionele toespraak de Europese landen bedankt voor hun steun aan Oekraïne. Ook benadrukte hij het doel om Oekraïne te laten toetreden tot de Europese Unie en zo "terug naar huis te leiden". Lees meer bij RP onlineTagesschau.de en Bundesregierung.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger