Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz in Afrika: gasproject met Senegal

Kort nieuws - 23 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz heeft aan het begin van zijn driedaagse reis door Afrika in Senegal afspraken gemaakt over de leverantie van LNG (vloeibaar gas) uit dat land. Scholz bezoekt de komende dagen ook Niger en Zuid-Afrika.

Senegal beschikt over aanzienlijke gasvoorraden en wil vanaf het najaar van 2023 LNG gaan exporteren. Dat wil president Sall van Senegal dan ook aan Duitsland en Europa leveren, zei hij zondag tegen Scholz. De kanselier zegde Sall samenwerking toe op het gebied van duurzame energie en opslagtechniek. Scholz kondigde ook aan dat het beleid om niet meer in fossiele opslagplaatsen te investeren wordt gewijzigd. Dat is een van de consequenties van de Russische inval in Oekraïne, zei hij. 

Scholz zegde aan het begin van zijn reis hulp toe aan de landen in Afrika die door de globale voedselcrisis worden getroffen. Die voedselcrisis is ook het gevolg van de oorlog in Oekraïne, wereldwijd een belangrijke graanleverancier.

Wat de kanselier verder tijdens zijn reis wil bespreken is de vraag waarom zo weinig Afrikaanse landen Rusland hebben veroordeeld voor de aanvalsoorlog. Bij de VN-resolutie daarover onthielden onder meer Senegal en Zuid-Afrika zich. Senegals president Sall heeft gezegd dat zijn land geen partij in de oorlog wil zijn. Rusland heeft veel invloed in Afrika. Met Zuid-Afrika is het verbonden in het BRICS-blok, een politieke en economische organisatie met Brazilië, India en China. Ook is de Wagner Group in Afrika actief, een particuliere Russische militaire organisatie.

In Niger praat Scholz over de stabilisering van de Sahelzone en bezoekt er Duitse soldaten die deelnemen aan een opleidingsmissie. Vorige week heeft Duitsland nog besloten zijn militaire aanwezigheid in Niger en Mali te verlengen. Zuid-Afrika is de belangrijkste partner voor Duitsland in Sub-Sahara-Afrika. Lees meer bij Tagesschau, ZDF Heute, Tagesspiegel en bekijk een video op Zeit.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger