Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz bezoekt Kenia en Ethiopië

Kort nieuws - 4 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz (SPD) reist donderdag voor een driedaags bezoek naar Afrika. Het is de tweede keer sinds hij anderhalf jaar geleden kanselier werd dat hij het continent bezoekt. Hij is in Ethiopië en Kenia en op het programma staan gesprekken over energie, de oorlog in Oekraïne en regionale Afrikaanse conflicten.

Scholz voert donderdag gesprekken met de Ethiopische regering, onder meer over het vredesproces - Ethiopië heeft een jarenlange burgeroorlog achter de rug. Ook ontmoet de kanselier vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie (AU), waarvan 55 Afrikaanse landen deel uitmaken en die in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba haar hoofdkantoor heeft. Daarbij zal het ook gaan om de strijd in Sudan. waarin de Afrikaanse Unie wil bemiddelen.  

Op vrijdag is Scholz in Kenia, Duitslands belangrijkste handelspartner in Oost-Afrika. Met de kanselier mee reizen vertegenwoordigers van Duitse bedrijven die met Kenia willen samenwerken op het gebied van duurzame energie. Het land heeft investeringen nodig voor de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk. Bovendien geldt Kenia voor de bondsregering als goed voorbeeld van een Afrikaans land dat zich inzet voor democratie en het heeft als een van de weinige Afrikaanse landen de oorlog in Oekraïne veroordeeld.  

Scholz wil met zijn reizen naar Afrika mede laten zien dat Duitsland dat continent niet wil overlaten aan de daar zeer actieve concurrenten China en Rusland, schrijven Duitse media. Lees meer bij Focus Online, ZDF Heute en Süddeutsche Zeitug

In mei vorig jaar was Scholz ook in Afrika, toen bezocht hij Senegal, Niger en Zuid-Afrika. Destijds ging het om levering van LNG door Senegal, over de terughoudendheid van Afrikaanse landen om Rusland te veroordelen en over de stabilisering van de Sahelzone. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger